Eveniment

Statul imprumuta 3 mld. euro pentru Autostrada Bechtel

11.05.2007, 18:35 20

Romania va contracta, incepand cu acest an, credite externe in suma totala de peste 10 miliarde lei (mai mult de 3 mld. euro) pentru lucrarile la autostrada Brasov-Bors, la care se vor adauga inca 1,6 mld. lei alocate de la bugetul de stat.
Guvernul va plati in acest an companiei americane Bechtel 489,3 mil. lei pentru lucrarile la autostrada, din care 147 mil. lei vor fi contractate prin credite externe si 342,2 mil. lei de la buget, conform fisei de investitii anexate unei ordonante de urgenta aprobate recent de Guvern.
Anul 2007 este singurul in care sumele vor fi asigurate preponderent de la buget, pentru intervalul urmator fiind prevazuta contractarea de credite externe pentru aproximativ 10 mld. lei, reprezentand peste 90% din totalul fondurilor necesare lucrarilor.
Astfel, anul viitor, Guvernul va cheltui 590,4 mil. lei pentru autostrada Brasov-Bors, din care 526,5 mil. lei provenind din credite externe si 63,9 mil. lei din bugetul de stat.
In fisa proiectului, anexata actului normativ aprobat de Executiv, se arata ca data programata a terminarii si punerii in functiune (PIF) a autostrazii Brasov-Bors (cunoscuta sub numele Autostrada Transilvania) este in continuare luna decembrie 2013, desi autoritatile au anuntat ca lucrarile vor fi incheiate cu un an mai devreme, in 2012.
Proiectul construirii autostrazii Transilvania, pe relatia Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24