Eveniment

Statul taxeaza exporturile firmelor petroliere

16.06.2006, 00:00 17

Companiile petroliere vor plati de acum taxa de un cent pe litru nu numai pentru vanzarile de produse petroliere pe piata interna, ci si pentru export, potrivit unui act normativ care deja produce efecte pe piata de profil.

Astfel, Petrom, Rompetrol, LukOil sau Rafo vor fi nevoite sa scoata impreuna din propriile buzunare inca aproximativ 75 de milioane de dolari (peste 60 milioane de euro) pe an in contul livrarilor de produse petroliere pe care le efectueaza.

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, s-a exprimat in acest an pentru gasirea unei solutii pentru suprataxarea profitului "imoral" realizat de companiile petroliere.

Anul trecut, potrivit unor estimari, valoarea castigurilor nete ale operatorilor de pe piata petroliera s-a situeaza in jurul valorii de jumatate de miliard de euro.

Petrom realizeaza anual livrari pe pietele externe de peste 2 milioane tone de produse petroliere, ceea ce inseamna ca principalul exportator petrolier al Romaniei va fi taxat de catre stat de acum incolo cu inca circa 30 milioane de dolari (25 milioane de euro).

Reprezentantii Rompetrol afirma ca noua taxa inseamna un efort financiar din partea companiei de 15 milioane de dolari (12 milioane de euro).

De asemenea, grupul Rompetrol (care are in proprietate rafinaria Petromidia), LukOil (in portofoliul careia se afla Petrotel Ploiesti) si Rafo Onesti realizeaza fiecare exporturi in jurul valorii de un milion de tone pe an, ceea ce inseamna ca fiecare va plati de acum in medie 15 milioane de dolari (12 milioane de euro). Companiile petroliere plateau pana acum taxa de un cent pe litru pentru cantitatile de carburanti vandute pe piata interna pentru a acoperi datoriile fostei Companii Romane de Petrol (CRP).

Datoriile au fost acumulate in perioada 1992 - 1997, cand rafinariile, prin societatea Rafirom si apoi CRP, importau si prelucrau titei platit cu credite bancare, insa vindeau ulterior ieftin produsele petroliere sub presiunea statului.

Aceasta situatie a condus, de altfel, la falimentul Bancorex (fosta Banca de Comert Exterior).

Datoriile rafinariilor, care au primit si valorificat titeiul, pe care le aveau de rambursat la Bancorex, au fost preluate la bugetul statului.

Potrivit unei ordonante de guvern din 2000, autoritatile au decis ca recuperarea datoriei sa se faca prin plata unei taxe de un cent pe litru de carburant vandut pe piata interna, platile avand ca destinatie un fond special pentru produse petroliere, gestionat de Ministerul Economiei si Comertului. Valoarea totala a datoriilor depaseste 660 de milioane de dolari (550 de milioane de euro).

Potrivit ultimelor date oficiale, in contul datoriei in perioada 2000 - septembrie 2005 au fost colectate peste 160 de milioane de dolari (aproximativ 135 de milioane de euro).



Statul a mai luat inca 39 mil. euro pe Petrom

Statul roman a incasat, la sfarsitul lunii mai, o suma suplimentara de 39 de milioane de euro de la compania austriaca OMV, in urma aplicarii unui mecanism de ajustare a pretului prevazut in contractul de privatizare a SNP Petrom, a declarat ieri ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, potrivit Mediafax. In 2004, OMV a achitat statului 669 de milioane de euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu alte 830 mil. euro la operatiunea de majorare a capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara. "OMV a acceptat raportul firmei de audit, care prevedea ajustarea pretului de privatizare cu suma de 39 de milioane de euro", a afirmat Seres. Capitalizarea bursiera a Petrom este in prezent de aproape 8 miliarde de euro.

adrian.mirsanu@zf.ro ; roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO