Eveniment

SUA îi dă lecţii de istorie lui Traian Băsescu: Regele Mihai a dat dovadă de comportament excepţional de merituos

SUA îi dă lecţii de istorie lui Traian Băsescu: Regele Mihai a dat dovadă de comportament excepţional de merituos

Autor: Miruna Badea

24.06.2011, 16:29 3653

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, vineri, pentru Mediafax,că doreşte să dea publicităţii, referitor la Regele Mihai I, douădocumente, între care alocuţiunea preşedintelui Truman referitor lamonarhul român, conform căruia acesta "a dat dovadă de uncomportament excepţional de merituos".

Ambasada răspunde astfel scrisorii adresate ambasadorului MarkGitenstein de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu,în care aceştia i-au solicitat să se exprime în legătură cudeclaraţia făcută de către preşedintele Traian Băsescu despreRegele Mihai.

La solicitarea MEDIAFAX, ambasada a precizat că nu dă unrăspuns, dar că trimite în schimb alocuţiunea preşedintelui Trumanla decorarea Regelui Mihai cu Legiunea de Merit şi textul înscrispe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

Ambasada SUA reaminteşte că Truman a spus la decorarea RegeluiMihai cu Legiunea de Merit: "Majestatea Sa Regele Mihai I alRomâniei a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos înexercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliateîn lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august1944, Naţiunea sa, aflată sub dominaţia unui regim dictatorialasupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cuagresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel,direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci,care se opuneau conducerii dictatorului".

"Deşi capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23august 1944, în culminarea eforturilor sale, el însuşi, din proprieiniţiativă şi fără a se gândi la siguranţa personală, a datsemnalul unei lovituri de stat ordonând gărzilor palatului său să-laresteze pe dictator şi pe principalii lui miniştri. Imediat după,într-o inspirată proclamaţie către ţară, adresată la radio, el ainformat Naţiunea despre decizia lui de a scoate România de subjugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelorgermane şi să ucidă soldaţii, să-i ia prizonieri sau să-i alungedin ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din parteasuveranului lor, răspunsul poporului român şi al Armatei Române afost imediat şi din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile,cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de subcontrolul nazist, şi principala linie a rezistenţei germane pefrontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri sprenord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiuniisale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I aavut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şidemocraţiei", a mai menţionat Harry Truman, potrivit ambasadeiSUA.

De asemenea, ambasada a transmis textul înscris pe placa aflatăpe Memorialul Holocaustului din Bucureşti: "Holocaustul în România,1940-1944. În timp ce Germania nazistă, aliaţii şi colaboratorii eiimplementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vorfi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul român adezlănţuit propria persecuţie sistematică a evreilor care a fostanticipată de legislaţia antisemită a anului 1940. Pogromurile dinDorohoi şi Galaţi, din iunie 1940, cele din Bucureşti, din 1941, şiIaşi din iunie 1941, au lăsat în urmă mii de morţi şi au marcatînceputul distrugerii organizate a evreilor români. În octombrie1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor dinBasarabia şi Bucovina în Transnistria, declanşând genocidul, cuscopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii1940-1944 statul român a fost responsabil pentru moartea a celpuţin 280.000 de evrei români şi ucraineni. De asemenea, 25.000 depersoane de etnie romă au fost deportate în Transnistria, unde11.000 au pierit. În primăvara anului 1944, autorităţile maghiarede ocupaţie din regiunile de nord-vest ale României au deportat135.000 de evrei transilvăneni la Auschwitz, unde au fost omorâţide Germania nazistă. Naţiunea română şi guvernul ei au ridicatacest memorial ca un loc permanent de amintire şi ca un avertismentadresat generaţiilor viitoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO