Politică

Ce se dezbate joi pe scena politica românească: Băsescu a afirmat că "abdicarea regelui Mihai a fost un act de trădare. Doar pentru că a fost slugă la ruşi îl iertăm?"

Dezbaterea zilei pe scena politica românească: Băsescu a afirmat miercuri că "abdicarea regelui Mihai a fost un act de trădare. Doar pentru că a fost slugă la ruşi îl iertăm?"

Autor: Mediafax

23.06.2011, 13:03 838

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, căAntonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi aţiganilor, ducerea lor în Transnistria şi nimeni nu spune că statulromân avea un şef de stat atunci. Doar pentru că unul a fost slugăla ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toatepăcatele.

Declaraţiile preşedintelui român a stârnit reacţii vehemente pescena politică internă, atât membri din opoziţie cât şi istoricireclamând duritatea afirmaţiilor preşedintelui.

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, joi,pentru MEDIAFAX că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu despreRegele Mihai reprezintă un fals istoric şi o lipsă de eleganţă laadresa unui fost şef de stat.


"Există două perspective din care trebuie să privim acestedeclaraţii, una este din punct de vedere istoric. În acest sens,declaraţia preşedintelui reprezintă un fals istoric. Pe de altăparte, din punct de vedere cetăţenesc, este o declaraţie lipsită deeleganţă la adresa unui fost şef de stat, al unui predecesor, dacăvreţi" , a declarat Cioroianu, fost ministru de Externe şiistoric.



Liderul PNL, Crin Atnoescu a avut o reactie vituperantă, susţinândtotodată că îi cere scuze regelui "în numele românilor" pentruafirmaţiile lui Traian Băsescu.

"Majestate, Vă scriu în numele tuturor românilor, republicanisau monarhişti, care-şi iubesc ţara şi îşi respectă istoria. Aţifost jignit încă o dată şi am fost cu toţii jigniţi încă o dată decătre un apatrid moral, care se află astăzi, vremelnic şi din ce înce mai abuziv, în fruntea statului român. În numele tuturorcompatrioţilor mei care Vă respectă ca pe un simbol al istorieinoastre, Vă cer eu iertare pentru această agresiune stupidă şiticăloasă", îi scrie Antonescu Regelui Mihai.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda susţine, pe blogul său, plecândde la un citat din politologul Ghiţă Ionescu, că între 1940 şi 1944Ion Antonescu a fost conducătorul statului, cu puteri depline, întimp ce Regele era "pur ornamental", iar Petru Groza era "şiprim-ministru, şi slugă la ruşi".


Preda postează un citat din cartea "Comunismul în România" a luiGhiţă Ionescu, despre care spune că este "acel politolog român carea dat numele programului în cadrul căruia preşedintele Băsescu aţinut un discurs la London School of Economics acum câtevasăptămâni": "Noul guvern şdin septembrie 1940ţ reprezentă oasociere a Generalului Antonescu cu Garda de Fier, sub conducerealui Horia Sima. Sima însuşi era Vicepreşedinte al Guvernului, iarGarda deţinea, printre alte ministere cheie, şi pe acelea deinterne şi externe. Garda dorea să abolească monarhia, darAntonescu a realizat un compromis, printr-un decret din 5septembrie 1940, prin care se stabilea că Regele dăduse puteriabsolute Primului Ministru. La 6 septembrie, noul rege s-a găsit înprezenţa unui guvern în faţa căruia era clar că el trebuia săreprezinte doar un simbol şi să nu ia deloc parte activă laconducerea statului. Din acel moment, Regele Mihai s-a retrasîntr-o izolare tăcută, dar în mesajele sale radiofonice din AjunulAnului Nou, el lăsa ţării impresia, an de an, că urmărea cu atenţiesituaţia".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentruMEDIAFAX, că afirmaţiile făcute, miercuri seară, de preşedinteleTraian Băsescu la adresa Regelui Mihai dovedesc mitocănie şiiresponsabilitate.
Ponta a afirmat că a fost "indignat" de "mitocănia" şi"iresponsabilitatea" arătate de Băsescu faţă de Regele Mihai şifaţă de istoria României.
"Acest om nu merită demnitatea, pentru că nu are absolut niciocalitate pentru a fi un reprezentant oficial al statului român. Nuare respect pentru nimeni şi pentru nimic. Lipsa de respect faţă deistoria României este inacceptabilă", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO