Eveniment

Tariceanu spune ca vom vedea investitii straine amanate. Oamenii de afaceri cer autoritatilor elaborarea unui plan de urgenta

Tariceanu spune ca vom vedea investitii straine amanate. Oamenii de afaceri cer autoritatilor elaborarea unui plan de urgenta
26.10.2008, 18:57 21

Investitorii straini si cei romani sunt mai circumspecti in a dezvolta proiecte de afaceri in contextul actualei crize financiare globale si multe investitii in Romania vor fi, probabil, amanate pana la diminuarea efectelor acestei crize, a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a aratat totodata, intr-o emisiune a postului Realitatea TV, ca o parte dintre intreprinderi isi vor reduce activitatea, pe fondul scaderii consumului ca efect al crizei.

Tariceanu a precizat ca intentioneaza ca, in aceasta perioada, sa se intalneasca lunar cu reprezentanti ai Bancii Nationale si cu specialisti in economie, pentru a analiza situatia financiara pe baza datelor Institutului National de Statistica si ale Comisiei Nationale de Prognoza si a dispune "masuri pe cale de consecinta".
Premierul a apreciat insa ca moneda nationala va ramane "intr-o zona stabila", dupa ce a rezistat atacurilor specualtive din ultima perioada.
Institutiile bancare manifesta in prezent, in contextul crizei financiare globale, o lipsa de incredere fata de sectorul imobiliar si nu mai exista repere corecte in evaluarea activelor prezentate drept garantii la contractarea de credite, a mai spus premierul. "Exista in momentul de fata o lipsa de incredere la nivelul sistemului bancar: nimeni nu mai stie cum sa evalueze activele imobiliare, care constituiau de foarte multe ori garantii. In acest moment, din cauza unei turbulente majore cu aceasta piata imobiliara, nimeni nu mai are repere corecte pentru a evalua aceste active si, din pacate, acest lucru se vede, se simte".
El a aratat ca desi economia este performanta, iar sistemul bancar fost supravegheat eficient de BNR, criza globala va afecta indirect si Romania, in conditiile in care 70% dintre exporturi sunt directionate catre UE, iar multe banci legate cu bancile-mama vor avea probleme de creditare.
Decizia premierului de a se intalni lunar cu reprezentantii BNR vine in contextul in care Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) propune autoritatilor reducerea TVA la 5% pentru prima locuinta achizitionata, cresterea cu minimum 100% a volumului de lucrari in infrastructura rutiera, asigurarea financiara si platii stimulative a fortei de munca, pentru reducerea impactului crizei economice.
Oamenii de afaceri doresc elaborarea unui plan de urgenta care ar trebui aprobat de Parlament in luna octombrie, dupa modelul planurilor din Statele Unite, Germania si Franta, pentru a reduce efectele produse de criza financiara internationala, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata de AOAR Parlamentului si Guvernului. "Romania, confruntata cu perspectiva incetinirii economice, in primul rand a productiei industriale, este obligata sa adopte masuri care sa duca la reducerea impactului nefavorabil generat de situatia economica mondiala", se spune in scrisoare. Reprezentantii mediului de afaceri au aratat ca autoritatile din statele europene, dar si din SUA au adoptat masuri de sustinere a afacerilor.
Ca atare, AOAR propune autoritatilor ca planul de urgenta sa includa, de asemenea, majorarea creditului fiscal pentru persoanele care economisesc pentru achizitionarea primei locuinte, la minimum 2.000 de euro pe an, crearea fondului de contragarantare a fondurilor de garantare pentru finantarea IMM, precum si finantarea dintr-un fond de urgenta de minimum 100 mil. euro a proiectelor asumate de Ministerul pentru IMM si Profesii Liberale. AOAR mai solicita autoritatilor sa fie publicat bugetul pentru anul 2009 si cel previzional pentru perioada 2010-2013 si sa reduca cheltuielile de functionare ale autoritatilor centrale si locale cu minimum 10% anual, concomitent cu informatizarea agresiva a activitatii administratiei publice si externalizarea activitatii informatice.
 
FMI: Cresterea economica de anul viitor va scadea la 4-5%
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia romaneasca va creste anul viitor cu 4-5%, mult sub nivelul indicat de Comisia Nationala de Prognoza, de 6,5%, si de avansul Produsului Intern Brut din 2008, anticipat la 8-10%. "Prognoza noastra de crestere pentru anul urmator este de 4-5%, insa chiar si aceasta rata ar putea fi prea optimista, in functie de ce se intampla in restul Europei si SUA", a declarat pentru AFP reprezentantul FMI in Romania, Juan Fernandez-Ansola. Dupa ce in luna iunie a revizuit in urcare estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2008 la 6%, FMI a admis ca prognoza este "prea conservatoare". "Acum asteptam o crestere a PIB-ului de aproximativ 8-9% pentru 2008", a spus Ansola. La inceputul lunii octombrie, FMI a revizuit in urcare estimarile privind cresterea PIB-ului Romaniei pentru 2008, de la nivelul de 5,4% anticipat in aprilie la 8,6%, iar pentru anul viitor se asteapta la un avans economic de 4,8%, usor peste prognoza anterioara, de 4,7%.
 
EIU: Romania, una dintre cele mai vulnerabile din regiune
Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la turbulentele de pe piata financiara internationala, cu un deficit de cont curent estimat la peste 10% din PIB pana in 2013 si cu necesitati de finantare echivalente a circa 30% din PIB, considera Economist Intelligence Unit (EIU).
"Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la turbulentele de pe piata financiara internationala. Statul este pe punctul de a inregistra un deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (pana in 2013 - n.r.)", se arata intr-un raport al EIU. Cerintele de finantare brute ale Romaniei se ridica la echivalentul a 30% din PIB. Finantarea a fost realizata usor datorita investitiilor straine directe ridicate, "dar va deveni mai dificila, pe masura ce privatizarile se incheie", se arata in analiza.
"In afara de aceasta, deprecierea recenta a leului fata de euro, moneda in care este exprimata majoritatea datoriei straine, este un alt motiv de ingrijorare", considera EIU.
 
Erste: Criza nu afecteaza companiile de petrol si gaze
Companiile de petrol si gaze din Romania nu sunt afectate de criza financiara si este putin probabil sa aiba dificultati in accesarea de credite pentru investitii pentru ca au lichiditati si performante operationale solide, potrivit analistului Erste Bank, Zidon Jokub. "Estimez ca aceste companii vor posta rezultate solide in trimestrul III, avand in vedere ca previziunile pentru trimestrele ramase sunt inca relativ 'roz'. Singurul segment care poate fi influentat intr-o oarecare masura este cel imobiliar, insa ponderea sa in profitul operational al companiilor este relativ marginala", a declarat analistul sectorului de petrol si gaze din grupul austriac Erste. Indicatorii pentru acest sector luati in calcul sunt marja de upstream (diferenta dintre pretul titeiului brut si costurile de productie), care se afla in descrestere ca urmare a scaderii pretului titeiului brut, marja de rafinare si cea din zona petrochimica. Desi nu este o perioada favorabila investitiilor, companiile de profil dispun de lichiditati si genereaza flux de numerar, ca urmare a performantelor operationale solide.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO