Eveniment

Terenurile extravilane din jurul Capitalei si-ar putea dubla pretul

13.01.2005, 00:00 17

Pretul terenurilor agricole aflate in imprejurimile Bucurestiului s-ar putea dubla in anul 2005, pe baza cererii in crestere provenita de la investitorii imobiliari.
"Estimam ca pretul terenurilor extravilane din jurul Capitalei ar putea inregistra o crestere de pana la 100%, pe baza cererii in crestere care provine de la investitorii care mizeaza pe eventuala trecere a acestor proprietati in categoria terenurilor intravilane, implicit pe cresterea valorii acestora", a afirmat Cezar Lazarescu, directorul general al companiei imobiliare Rom International Service (RIS).
Daca in vestul tarii terenurile au fost cumparate de catre investitori italieni, germani sau austrieci, pentru a fi utilizate ulterior in circuitul agricol, langa Bucuresti o mare parte sunt achizitii speculative, exclusiv pentru a fi vandute ulterior la un pret mai mare, a mai spus Lazarescu. Directorul de la RIS a mai adaugat ca tintele predilecte ale investitorilor sunt loturile aflate in imediata apropiere a autostrazilor sau a proiectelor importante de infrastructura.
In prezent, pretul acestor terenuri oscileaza intre 100 si cateva sute de euro pentru un hectar, datorita structurii proprietatii - majoritatea proprietarilor sunt locuitori ai localitatilor limitrofe, care vand suprafete fractionate, in functie de necesitatile de moment, si care nu sunt foarte bine informati asupra preturilor pietei.
Pentru 2005, RIS estimeaza o crestere de minim 50% a preturilor terenurilor aflate in intravilan. Preturile terenurilor extravilane in tarile membre ale Uniunii Europene incep de la 1.500-2.000 euro pentru un hectar.
Avand in vedere faptul ca investitiile straine in Romania au depasit usor anul trecut 3 mld. euro, iar Ungaria atrage investitii anuale de peste 9 - 10 miliarde de euro, piata imobiliara romaneasca va cunoaste o crestere semnificativa in anii premergatori aderarii la Uniunea Europeana. Un alt factor decisiv pentru aceasta crestere este alinierea legislatiei romanesti la normele UE.
Datorita finalizarii negocierilor de aderare la structurile Uniunii Europene si stabilitatii cadrului legal, riscul investitiilor pe piata romaneasca a scazut in mod constant, a mai spus Lazarescu. "In contextul actual, Romania a mentinut tendinta de stabilitate economica si a continuat sa isi dezvolte mediul de afaceri, progresul fiind remarcat si in randul investitorilor straini", a spus Lazarescu.
Pretul terenurilor situate in intravilan a crescut in 2004 de aproape trei ori, pana la o valoare de 9.000 de euro pe hectar, fata de nivelul mediu anual inregistrat in perioada 1998-2003. In acelasi timp, in extravilan pretul unui hectar pretul mediu pentru hectar s-a dublat anul trecut, ajungand la 500 de euro.



Crestere si pentru apartamentele de lux
Dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale in cartierele din Bucuresti va atrage in 2005 interesul investitorilor din domeniul imobiliar si reprezinta una din modalitatile de temperare a preturilor locuintelor, a mai declarat Lazarescu.
"Pe piata imobiliara din Bucuresti sunt proiecte de achizitionare de terenuri pentru construirea de locuinte in toate cartierele - Drumul Taberei, Militari, Iancului, Obor etc. Printr-o investitie intr-un imobil nou, construit la standarde moderne, locuintele se pot vinde foarte usor cu 900 - 1.000 de euro pe metru patrat. Aceasta este singura alternativa la temperarea preturilor in aceste zone", a mai afirmat Lazarescu.
O crestere accentuata a preturilor este de asteptat in acest an in sectorul apartamentelor de lux, unde locuintele vor costa 1.800 - 2.000 de euro pe metru patrat, fata de 1.200-1.400 de euro pe metru patrat in 2004.
Preturile ridicate ale apartamentelor au determinat majorari semnificative si la inchirierea locuintelor din Bucuresti, oras care inregistreaza, in randul capitalelor est-europene, printre cele mai mari chirii, potrivit RIS.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24