Eveniment

Tranzactiile imobiliare mari au urcat la 815 mil. euro

Tranzactiile imobiliare mari au urcat la 815 mil. euro

Iris Shopping Center, care include Auchan, a fost cea mai mare tranzactie

12.08.2008, 14:17 14

Tranzactiile majore pe piata imobiliara locala au inregistrat o revenire in trimestrul al doilea al anului, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield.
Vanzarea unor proiecte importante din Capitala, precum Iris Shopping Center sau ansamblul rezidential Upground, a dus valoarea cumulata a tranzactiilor imobiliare mari la 696 milioane de euro in trimestrul al doilea, cu 18,6% in crestere fata de aceeasi perioada a lui 2007 si de aproape 6 ori mai mult decat in primul trimestru al lui 2008 (119 milioane de euro). Astfel, suma totala inregistrata in Romania in semestrul I (S1) s-a ridicat la 815 milioane de euro, plasand piata locala pe locul al doilea in regiune, dupa Polonia, arata datele Cushman & Wakefield.
In tranzactii mari sunt incluse achizitiile de centre comerciale, cladiri de birouri, blocuri de locuinte sau proiecte imobiliare inca nefinalizate.
Al doilea trimestru al anului a adus un record pe piata imobiliara din Romania, preluarea Iris Shopping Center din Titan de catre compania de investitii DEGI reprezentand cea mai mare tranzactie cu un centru comercial din Bucuresti.
DEGI, o fosta divizie a Allianz, care apartine in prezent grupului scotian Aberdeen, a platit 147 milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Avrig 35 pentru centrul comercial Iris, tranzactia fiind anuntata oficial in luna iunie a acestui an.
In prima jumatate a acestui an a fost consemnata o singura tranzactie imobiliara semnificativa in afara Capitalei, aceasta fiind achizitia retelei de centre comerciale Winmarkt de catre italienii de la IGD (Immobiliare Grande Distribuzione) pentru 182,5 mil. euro.
Lipsa unor tranzactii importante in afara Bucurestiului in acest an poate fi pusa si pe seama reducerii volumului de investitii al fondului austriac Immoeast, care a fost anul trecut implicat in sase dintre cele noua tranzactii cu centre comerciale semnate.
Pe piata din regiune, Ungaria a inregistrat tranzactii imobiliare majore de doar 15 milioane de euro in trimestrul al doilea, la semestru valoarea cumulata fiind de 135 mil. euro, iar in Bulgaria de 746 mil. euro, potrivit studiului citat.
Analistii companiei Cushman & Wakefield precizeaza insa ca, desi Polonia a depasit Romania ca valoare a tranzactiilor din primele sase luni, pe piata poloneza s-a inregistrat o scadere a acestei valori cu aproape 78% in al doilea trimestru fata de perioada similara din 2007.
In Europa, valoarea tranzactiilor imobiliare a ajuns in trimestrul al doilea al anului la 25,6 miliarde de euro, cel mai scazut nivel inregistrat din 2003.
Scaderi importante au consemnat atat pietele mari, precum Marea Britanie (- 60%), Germania (- 55%) sau Franta (- 51%), cat si piete mai mici, cum ar fi Grecia, Irlanda, Austria sau Luxemburg.
Cushman & Wakefield prognozeaza ca preturile proprietatilor generatoare de venituri vor ramane in continuare la un nivel mai scazut comparativ cu anul trecut, iar investitorii vor fi interesati in special de parteneriate cu dezvoltatorii care au nevoie de infuzii de capital.
In ceea ce priveste randamentele investitiilor in imobiliare, in prezent in Romania acestea se situeaza intre 6,25%-6,5% pentru spatiile de birouri din categoria "prime" (clasa A) si intre 7-7,5% pentru restul categoriilor. In cazul proiectelor de retail, randamentele in Bucuresti sunt de 6,25% - 6,5%, iar in afara Capitalei de 7,25-7,5%, potrivit aceleiasi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO