Eveniment

Vicepremierul Dragnea: Fiscalitatea nu se reduce în 2013, nu ne permitem să dăm peste cap echilibrul bugetar

Liviu Dragnea, vicepremier: Orice reducere a veniturilor dintr-o anumită sursă trebuie completată cu o creştere din altă sursă. (...) Dacă, Doamne ajută, vor apărea semne foarte bune, discuţia este deschisă.

Liviu Dragnea, vicepremier: Orice reducere a veniturilor dintr-o anumită sursă trebuie completată cu o creştere din altă sursă. (...) Dacă, Doamne ajută, vor apărea semne foarte bune, discuţia este deschisă.

Autor: Cristiana Sabau, Iulian Anghel

26.04.2013, 00:05 272

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării, nu este atât de categoric precum unii dintre colegii săi când vorbeşte despre ipoteza reducerii TVA, dacă nu la toate alimentele de bază, măcar la pâine. De un lucru este sigur numărul doi în Guvern: în acest an nu va fi redusă nici valoarea generală a TVA şi nu vor scădea nici contribuţiile la asigurări sociale. Demnitarul spune cu francheţe: Guvernul nu-şi permite să ia măsuri care să dezechilibreze situaţia veniturilor şi a cheltuielilor statului, care este, în opinia sa, foarte bună din toate punctele de vedere.

„Este o discuţie despre reducerea TVA la produsele de bază în a doua parte a anului. Dacă vă referiţi la TVA în general, nu cred că ne putem permite anul acesta să reducem TVA. Nu s-a discutat în Guvern şi nici nu cred că se va putea anul acesta. Suntem într-o situaţie destul de bună, în care România este stabilizată. A apărut o creştere economică importantă în context european general, o pozitivare a balanţei comerciale, ceea ce este foarte bine şi ar fi păcat ca acum să luăm nişte măsuri care să dezechilibreze situaţia aceasta, care este foarte bună din toate punctele de vedere. Deci nu cred că anul acesta putem să ne permitem să reducem TVA“, a declarat ieri Dragnea.

Ministrul nu a spus însă explicit dacă va fi introdusă o TVA redusă de 9% la pâine, aşa cum a lăsat să se înţeleagă ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu la sfârşitul lui martie. Discuţia din martie s-a înfierbântat în momentul în care un document intern al Ministerului de Finanţe, apărut public, arăta că o astfel de măsură presupune un efort financiar, până la finele anului, de 200 mil. lei, iar bugetul de stat nu-şi poate permite asta tocmai pentru a nu da peste cap echilibrul dintre venituri şi cheltuieli. Dar Chiţoiu s-a arătat decis: „Decizia politică de a reduce TVA la pâine începând cu data de 1 iulie a acestui an este asumată la nivelul Uniunii Social Liberale. Orice altă discuţie este inutilă acum. Analizele au fost făcute la jumătatea anului 2012 şi la începutul acestui an, care arată că va fi un impact la nivelul bugetului, dar pe care îl vom acoperi prin reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor“.

Ieri Dragnea a calificat ceea ce Chiţoiu numea o „decizie“ drept o „discuţie“, mai mult, referindu-se la contribuţiile sociale, a spus că nici acestea nu vor fi reduse.
„Orice reducere a veniturilor dintr-o anumită sursă trebuie completată cu o creştere din altă sursă. Nu am reuşit să schimbăm aceste reguli aritmetice, dar dacă va creşte nivelul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, dacă vor apărea semne serioase de alte surse de venituri, discuţia nu e blocată. La ce avem acum pe masă, în România, nu putem discuta, cred, anul acesta de aşa ceva. Dacă, Doamne ajută, vor apărea semne foarte bune, discuţia este deschisă“, a afirmat Dragnea.
Programul de guvernare al Guvernului Ponta prevedea, printre obiectivele stabilite până în 2016, reducerea TVA la 19% de la 24%, cota progresivă 8-12-16% pentru veniturile salariale, reducerea CAS cu 5 puncte şi TVA de 9% la alimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO