Eveniment

Videanu desfiinteaza gigantul energetic de stat

14.01.2009, 18:30 18

Infiintarea companiei energetice integrate de stat, care urma sa reuneasca societatile Hidroelectrica, Electrica si Complexurile Energetice Turceni si Rovinari, va fi anulata, firmele componenete urmand sa fie pregatite pentru privatizare, a anuntat ieri Ministerul Economiei.

Desfiintarea companiei energetice integrate se va face printr-un proiect de ordonanta de urgenta care va anula actul normativ prin care vechiul guvern a decis anul trecut sa puna pe picioare o companie energetica locala care urma sa fie transformata intr-una de talie regionala. Motivul care sta la baza acestei decizii este unul politic, proiectul companiei energetice fiind realizat de guvernul Tariceanu in mandatul fostului ministru PNL al economiei si finantelor Varujan Vosganian, in timp ce actuala alianta aflata la guvernare nu este dispusa sa mai sprijine acest proiect.
"Strategia energetica trebuie oricum regandita si suntem si intr-o situatie de criza. Este o echipa politica noua, cu planuri noi, iar proiectul companiei energetice integrate era un plan al PNL care acum nu-si mai gaseste sustinatorii", au declarat pentru ZF surse din minister.
Potrivit lui Tudor Serban, secretar de stat in minister, introducerea ordonantei de urgenta prin care se va anula compania va fi facuta in maxim doua saptamani.
"Saptamana aceasta sau cealalta vom introduce in Guvern o ordonanta de urgenta pentru anularea celei de infiintare a acestei companii. Fiecare din societatile care o compuneau va ramane la Ministerul Economiei, dar independente", a declarat Serban, citat de Mediafax.
Decizia ministerului vine in contextul in care la inceputul anului noul ministru al economiei Adriean Videanu a declarat ca aceasta companie integrata ar trebui sa fie sub sub controlul ministerului sau si chiar a avut loc transferul societatilor care urmau sa faca parte din aceasta structura de la AVAS in portofoliul ministerului.
Reprezentantii Electrica, Hidroelectrica si ai CE Turceni nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Fostul guvern a decis la inceputul lunii octombrie 2008, prin ordonanta de urgenta, sa infiinteze compania energetica, dar actul normativ nu si-a produs efectele.
In acest proiect, Electrica urma sa preia pachetele majoritare de actiuni la celalate societati din structura companiei energetice, dar acest lucru nu s-a intamplat. Totodata, infiintarea companiei trebuia avizata si de Consiliului Concurentei, intrucat cumuleaza peste 50% din capacitatile de productiei a electricitatii, aviz care nu a fost insa emis.
La momentul lansarii acestui proiect care urma sa ajunga la o valoare de 24 mld. euro si la un profit de 800 de milioane de euro, potrivit estimarilor AVAS, oficialii au justificat acest proiect prin necesitatea de a avea un jucator de talie mare capabil sa faca fata concurentei atat la nivel local, cat si pe plan regional.
Desi agreata de catre guvernul Tariceanu, ideea unei companii energetice integrate a produs destule reactii in piata potrivit carora o astfel de structura nu ar face altceva decat sa opacizeze mediul de afaceri si sa ingradeasca concurenta.
"Este una dintre primele decizii proaste ale Guvernului. Vom ajunge la aceiasi operatori marunti care vor trebui sa se bata cu niste giganti europeni care sunt integrati. Nu cred ca va putea fi evitata preluarea acestor companii de alte grupuri straine mai puternice. Asta era si ideea infiintarii companiei: crearea unei structuri care sa se poata lupta cu aceste grupuri de pe o pozitie de egalitate. A fost anulata aceasta decizie pe motivatii politice. Nu cred ca putem vorbi de alte motive aici", a declarat Teodor Atanasiu, fostul presedinte al AVAS.
 
Gigantul "prabusit"
 
Valoarea estimata: 20-24 mld. euro (AVAS); 7,3 mld. euro (Conform anuarului ZF "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania")
Capacitate totala instalata: 10.000 GW
Cifra de afaceri: 2,5-3 mld. euro
Profit operational: 2012: 800 mil. euro
Investitii in retele de distributie pana in 2012: 2 mld. lei
Sursa: AVAS, ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO