Eveniment

ZF dă timpul înapoi - Cum arătau ştirile pe 24 februarie 2022, în primele ore ale invaziei Rusiei în Ucraina. Ce scria ZF pe prima pagină, reacţia pieţelor, declaraţiile şoc şi momentele de incertitudine. ”Conflictul din Ucraina trebuie oprit înainte să se extindă la alte state europene. Este cea mai mare criză din ultimii 70 de ani”

Războiul din Ucraina după un an

ZF dă timpul înapoi - Cum arătau ştirile pe 24...

Autor: Ştefan Stan

24.02.2023, 12:29 1395

Pe 24 februarie 2022, în mijlocul nopţii, au pornit alertele la toate agenţiile media din lume: a început războiul, Rusia a invadat Ucraina.

Cu o declaraţie şoc, Vladimir Putin anunţa o ”operaţiune militară specială”, şi întreaga forţă militară a Rusiei a descins asupra Ucrainei.

Lumea s-a trezit complet diferit faţă de cum s-a culcat în acea noapte. Preţul parilului de petrol a urcat instant la numai câteva ore după la peste 100 de dolari, maximul din 2014, la toate bancomatele au început să fie cozi, nu doar în Rusia şi Ucraina, ci şi în România.

După primele ore din război, când armata rusă părea să avanseze fără nicio problemă în Ucraina şi să se apropie de obiectivele strategice majore, armata ucraineană anunţa că nu depune armele şi că se va lupta pentru fiecare centimetru de teritoriu.

La numai câteva ore de la asaltul iniţial din Donbas, agenţiile internaţionale anunţă că o invazie rusă de amploare, cu trupe şi vehicule militare blindate, a plecat şi din Belarus.

“Indiferent de câte avertismente primeşti, războiul vine întotdeauna, într-un fel, pe neaşteptate. Este exact ce s-a întâmplat astăzi”, spunea un jurnalist ucrainean stabilit în Kiev într-o discuţie cu Ziarul Financiar.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cerea în prima zi de război formarea unei coaliţii mondiale împotriva lui Vladimir Putin, în timp ce statele membre NATO din Europa de Est invocau articolul 4 şi cereau consultări urgente asupra planurilor militare ale alianţei.

Bursa de la Moscova a revenit pe 24 februarie 2022 surprizător la tranzacţionare după o pauză de doar câteva ore în care autorităţile anunţaseră că o închid din cauza situaţiei din Est. Drept urmare companiile erau în cădere liberă.

​Cu 55% se prăbuşiseră acţiunile gigantului rus din energie Gazprom (simbol bursier GAZP), adică aproximativ jumătate din valoarea de piaţă s-a evaporat în doar câteva minute, ca o reacţie puternic negativă din partea investitorilor. Lukoil s-a prăbuşit cu 46%, Rosneft cu 47%, Sberbank cu 20%.

Dacă acum se vorbeşte despre o posibilă victorie a Ucrainei, în primele ore ale conflictului, teama cea mai mare era să nu pice prea repede Kievul. Cancelarul german Olaf Scholz făcea o declaraţie şoc: conflictul din Ucraina trebuie oprit înainte să se extindă la alte state europene. Este cea mai mare criză din ultimii 70 de ani.

Până după amiază, şi bursele europene se aflau în scădere puternice. Astfel, la ora 15.40, 24 februarie 2022, ora României, Bursa de la Londra scădea cu 3,2% prin prisma indicelui FTSE 100, indicele german DAX avea o scădere de 5,4%, indicele francez CAC 40 scădea cu 4,8%, Bursa de la Milano afişa un minus de 5,3%, iar indicele spaniol IBEX 35 avea un minus de 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24