Infografice

Topul fondurilor mutuale cu cele mai mari intrari nete din 2011

Paradoxul investitorilor în fonduri mutuale: prea fricoşi când dobânzile scad, prea încrezători când bursa se pregăteşte să cadă

Autor: Roxana Pricop

21.06.2011, 17:14 2803

În primele cinci luni din an, fondurilemonetare în euro au fost cele mai atractive din rândul fondurilormutuale, atrăgând de la investitori intrări nete totale de 347 mil.lei. Din fondurile de acţiuni, investitorii au retras 3 milioane delei.

Intrările consistente de bani raportate de fondurile monetare auavut loc în contextul în care în primele cinci luni din an monedanaţională s-a apreciat faţă de moneda europeană, iar pe bursă, oserie de acţiuni au supraperformat înregistrând creşteri puternice,în timp ce dobânzile oferite de bănci la depozite au continuat săscadă.

Companii mari de pe Bursă precum Petrom, BRD, cele cinci SIF-uriau înregistrat aprecieri de peste 10% în primele cinci luni, întimp ce altele, mai puţin lichide, au câştigat şi 390% cum estecazul combinatului Oltchim în contextul unor tranzacţii încheiatede fonduri de investiţii.

Distribuţia intrărilor nete pe categorii de fonduri arată căinvestitorilor le este în continuare frică să rişte şi preferă săîşi conserve capitalul, chiar dacă pierd oportunităţi pe termenscurt apărute fie pe piaţa de acţiuni, fie pe cea a instrumentelorcu venit fix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO