Mediafax.biz Exclusiv

Chelu a devenit cel mai mare colecţionar de companii de pe bursă. Ce va face cu ele?

Chelu a devenit cel mai mare colecţionar de companii de pe bursă. Ce va face cu ele?

Autor: Andrei Chirileasa

27.06.2011, 19:36 1731

Omul de afaceriCătălin Chelu din Galaţi a fost cel mai activ investitor de pebursă în ultimul an, fiind implicat în unele dintre cele maiimportante tranzacţii derulate pe piaţa RASDAQ, dar şi pe piaţaprincipală a BVB.

Doar în ultimele două luni, Chelu şi-atrecut în portofoliu patru companii: producătorul de vase emaliateşi şeminee Ves Sighişoara (VESY), producătorul de obiecte ceramiceFaimar Baia Mare (FMAR), producătorul de încălţăminte Aurora Târgu-Frumos (AUR) şi, cea mai recentă, producătorul de abraziviCarbochim Cluj (CBC). Aceste achiziţii l-au costat pe Chelu peste 2mil. euro, potrivit raportărilor de pe bursă.

La Carbochim, două firme controlate de Cheluau fost raportate după ce au cumpărat împreună 11% din companie dela directorul general pentru 3,67 mil. lei. Tranzacţiile au fostraportate ca aparţinând unor persoane iniţiate, astfel că esteposibil ca omul de afaceri gălăţean să fi cumpărat şi pachetelevândute joi de Broker Cluj şi SIF Banat- Crişana, în total circa24% din companie, pentru 7,6 mil. lei (1,8 mil. euro). Cumpărătoruldin aceste tranzacţii nu fusese raportat până ieri pebursă.

Cătălin Chelu nu a putut fi contactat ieripentru comentarii.

În octombrie 2010, Chelu a mai cumpăratproducătorul de aspiratoare electrice Electroargeş Curtea de Argeş(ELGS) şi producătorul de lactate Natura Târgovişte (INBO), plătindpentru ambele companii peste 6 mil. euro.

Întrebarea este ce va face cu acestecompanii, în condiţiile în care unele dintre firmele sale aurenunţat la sute de angajaţi în ultimii ani şi şi-au redus puterniccifra de afaceri, devenind în schimb vehicule de investiţii, ca încazul Mecanica Rotes Târgovişte sau Vulturul Comarnic. Altele, caVitimas şi Transtec Tecuci, sunt aproape închise Pe lângăcompaniile pe care le controlează pe bursă, Chelu mai deţine altezeci de firme cu răspundere limitată (SRL) prin intermediul căroracumpără acţiuni la companiile listate.

Firmele sale cumpără în general pachete deacţiuni de până la 33% din capitalul unei companii listate pentru aevita realizarea unor oferte de preluare, cum cere legea. În ciudanumeroaselor somaţii, avertismente şi chiar amenzi ale CNVM, Chelunu a realizat până acum nicio ofertă publică de preluare pebursă.

Majoritatea companiilor în care a investitşi-au pierdut din valoare după intrarea sa în acţionariat. Deexemplu, la Electroargeş, Chelu a plătit anul trecut circa 13 mil.lei pentru 34% din acţiuni, iar anul acesta a mai cumpărat 4,2% dinacţiuni de la directorul general pentru 1,1 mil. lei.În prezent, întreagacompanie mai valorează pe bursă 17 mil. lei. Asta deşi compania araportat pentru anul trecut un profit triplu faţă de 2009, de 7,58mil. lei şi afaceri în creştere cu 38%, de 104,6 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO