Mediafax.biz Exclusiv

Cine îi ia locul lui Jack Cutişteanu la vânzarea de curent către Metrorex?

Autor: Roxana Petrescu

26.05.2011, 19:04 194

Astfel, firmaeste interesată de achiziţia unei cantităţi de 180.000 de MWh înperioada 01.09.2011-31.08.2012 prin intermediul unei licitaţiideschise în care preţul cel mai mai scăzut va fi şi criteriul deatribuire.Aceasta este cantitatea anuală necesară de energie pentruMetrorex. Termenul limită pentru primirea ofertelor este04.07.2011.

În prezent, Metrorex estealimentată cu energie de către Petrod, unul dintre cei mai maritraderi de electricitate din România, deţinut de omul de afaceriJack Cutişteanu. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Petprod,licitaţia cu Metrorex a fost câştigată la jumătatea anuluitrecut.

"În mod normal, contractul expira în iunie.Metrorex a încercat să organizeze o licitaţie, dar la acel momentnu a venit nimeni, aşa că am negociat prelungirea contractuluipentru încă trei luni, până la finele lunii august. Ne intereseazăaceastă licitaţie că doar din asta trăim, din vânzarea de energie",a spus Cutişteanu.

Pe lista clienţilor Petprod se numără şi oserie de companii private, cum ar fi Petrom, Holzindustrie Sebeşsau Azomureş. Petprod cumpără energie de la firme de stat,singurele producătoare de electricitate.

Potrivit informaţiilor disponibile, Metrorexa mai lansat în martie un anunţ pentru achiziţia unei cantităţisimilare de energie pentru perioada iunie 2011 - mai 2012, preţulfără TVA oferit la acel moment fiind de 46,4 milioane de lei (11milioane de euro).

Ţinând cont de cantitatea deenergie cerută, preţul mediu pe care compania este dispusă să-lofere pe MWh este de circa 289 de lei. Pe bursa de energie OPCOM,un MWh de energie putea fi cumpărat cu circa 235 de lei pe piaţapentru ziua următoare, în timp ce pe platforma unde sunt încheiatecontracte pe termen lung, preţul energiei pentru 2012 este de 169,3lei pe MWh.

"Preţul Metrorex este rezonabil.Preţurile care sunt afişate pe OPCOM sunt preţurile pentru energiapură, dar dincolo de acestea mai sunt şi alte servicii care compunpreţul final pentru MWh", a explicat Ion Lugu, directorul generalal CEZ Trade, divizia de trading de energie din cadrul CEZRomânia.

Reprezentanţii Metrorex nu auputut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru detaliisuplimentare.

Reţeaua de metrou din Bucureştiare o lungime de 67 de kilometri, patru magistrale şi 49 destaţii.

Recent, Metrorex a atribuitlucrările pentru construcţia Magistralei 5, care urmează să fiepusă în funcţiune în 2014.

Metrorex a avut în 2009 afaceri de circa 96 mil. euro şipierderi de 29 mil. euro.Compania avea 4.146angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO