Mediafax.biz Exclusiv

Scumpirea cărnii i-a făcut pe fermierii români să taie cu 20% mai multe vaci şi porci

Scumpirea cărnii i-a făcut pe fermierii români să taie cu 20% mai multe vaci şi porci

Autor: Gabriel Razi

26.04.2011, 18:57 38

Datele preliminare arată că în primele douăluni ale acestui an au avut loc creşteri de până la 25% în sectorulzootehnic, evoluţie care poate da indicii pentru evoluţia întregiiagriculturi.

În bani, carnea de porc obţinută dintăierile pe primele două luni valorează la vânzarea în retail peste200 mil. euro, iar cea de vită peste 100 mil. euro. La oaie afacerea se ridică la circa 11 mil. euro pe primele douăluni.

Cea mai importantă creştere în primele luniale acestui an a fost înregistrată la nivelul numărului de bovinesacrificate. În primele două luni ale acestui an au fostsacrificate 136.000 de capete de bovine, cu 25% mai mult faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor InstitutuluiNaţional de Statistică.

Creşteri au fost înregistrate şi de sectorulporcin, unde numărul animalelor sacrificate a crescut cu 17%, iargreutatea totală a acestora a avansat cu 1%, în timp ce greutateapăsărilor sacrificate a urcat cu circa 14%.

Ce se aşteaptă de la trimestrulI

Evoluţiile pozitive din sectorul zootehnicpot fi puse pe seama avansului înregistrat la nivel internaţionalde preţul cărnii. Cotaţia internaţională a cărnii de vită lasfârşitul lunii februarie era mai mare cu 35% faţă de acum un an,conform datelor FMI. Preţul cărnii de porc a crescut cu 14%, cel acărnii de oaie cu 7%, în timp ce preţul cărnii de pui a urcat cutrei procente.

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mariproducători din agricultura românească, cu afaceri atât înzootehnie, cât şi în sectorul vegetal, spune că preţurile mari suntfactorul determinant în creşterea valorică a agriculturii faţă deanul trecut.

"Cu siguranţă la nivelul primului trimestruse vor înregistra creşteri faţă de anul trecut pe fondul creşteriipreţurilor. Estimările sunt relative, sunt sub semnul mai multorfactori.

Creşterile de preţuri vor continua şi înacest an", spune Porumboiu, care exploatează circa 30.000 ha deteren şi este proprietar a două ferme de vaci cu 1.000 de capetefiecare.

Fermele de vaci ale lui Porumboiu furnizeazălunar 400.000 de litri de lapte pentru Ilvas, fabrica de lapte aomului de afaceri.

Marii producători de cereale din România seaşteaptă ca în acest an afacerile lor să crească cu o cincime caurmare a preţurilor record la care se tranzacţionează acum grâulsau porumbul. "Anul acesta a început cu stocuri de anul trecut,însă pot spune că va fi bun pentru agricultură, în cifre pe primultrimestru se vor vedea creşteri. Nu pot să fac previziuni exacte,este posibil să fie peste 20%", spune Sorin Dogaru, directoruldiviziei de agri cultură a grupului Interagro, care deruleazăafaceri în agricultură de peste 300 de milioane de euro.

Preţul grâului se menţine la 300dolari/tonă

Pe pieţele internaţionale cotaţia produseloragricole de bază este în medie cu 40% mai mare faţă de sfârşitullunii martie a anului trecut, conform datelor FMI.

Preţul grâului continuă să se menţină pestevaloarea de 300 de dolari/tonă, punctul maxim fiind atins în lunafebruarie, când grâul era tranzacţionat pentru circa 350 dedolari/tonă.

În prezent preţul mediu al unei tone de grâueste în jur de 315-320 de dolari.

În România o tonă de grâu pleacă la exportîn portul Constanţa cu un preţ mediu de 335 dolari/tonă (preţ FOB),conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).

Totuşi, Culiţă Tărâţă, care deţine prinexploataţia de 55.000 ha a TCE 3 Brazi cea mai mare suprafaţălucrată de o companie în România, spune că iarna prelungită aafectat într-o anumită măsură culturile din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO