Motto: „Fii precum o stea, având propria ta lege şi propria ta traiectorie.” (Prof. Ion Cantacuzino)
Sincer, ma asteptam ca astazi, la 100 de ani de Institut Cantacuzino, sa avem un eveniment in care se pune piatra de temelie la o noua fabrica de vaccinuri. In schimb, avem parte de o “conferinta stiintifica medical-farmaceutica” in care vorbitori care nu au facut niciodata nimic pentru institut, mai ales cand a fost inchisa productia, isi trag acum PR pe seama lui.
Am scris despre Institutul Cantacuzino aici:
aici:
https://www.zf.ro/opinii/ce-as-intreba-eu-csat-despre-criza-din-sanatate-15384351
aici:
si aici:
https://www.zf.ro/opinii/dragos-damian-terapia-cluj-romania-iti-ordon-fabrica-vaccinuri-loc-19907729
De 10 ani semnalez faptul ca politicieni si lideri de opinie din medicina, pe statele de la plata ale importatorilor, fac tot ce pot sa reduca competitivitatea fabricilor de medicamente din Romania. Toate actiunile lor au culminat cu inchiderea productiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, fapt care, in 2021, privind acum, din pandemie, poate considerat act de sabotaj asupra intereselor Romaniei.
In pandemie, intreaga Europa s-a mobilizat pentru a creste capabilitatile de vaccinare, si astfel am aflat ca doar Romania a ramas fara o unitate care sa poata produce produse biologice.
La 100 de ani de la fondarea Institutului Cantacuzino, in loc sa aruncam 3 miliarde de Euro din PNRR in toate directiile inutile, cel mai bun act de recunoastere a traditiei din industria farmaceutica din Romania este sa se duca mai departe mostenirea institutului, si sa construiasca o fabrica noua de vaccinuri, care sa se numeasca “Ion Cantacuzino”.
Pentru cei interesati de o calatorie epica prin istorie, Profesorii Louis Pasteur (Franta), Nikolay Gamaleya (Rusia) si Ion Cantacuzino (Romania), contemporani, au lucrat impreuna si au adus progrese enorme in cunosterea microbiologiei si virusologiei. Toti trei au infiintat institute de cercetarea care astazi le poarta numele, insa doar doua produc astazi vaccinuri