Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Ziarul Financiar, unde este mediul de afaceri din România ca să comenteze cazul Ferma Dacilor? Unde a fost când s-a întâmplat Crevedia?

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Ziarul Financiar, unde este...

Autor: Dragos Damian

29.12.2023, 17:18 2215

Mediul de afaceri, pe buna dreptate, se odihneste, este la capatul unui an greu, in care, din nou, timp de 12 luni, s-a muncit si s-au facut afaceri cu venituri exceptionale, cresteri de doua cifre. Din pacate insa, degeaba, pentru ca profitul a lasat de dorit in multe locuri, a fost zero sau pe minus.

Un an greu, in care in ultimele sase luni mediul de afaceri l-a injurat pe Marcel Ciolacu pentru ca a oprit bunatate de scutiri, facilitati, ajutoare, amnistii si altele de felul acesta - si, mai rau, pentru ca vorbeste prostii, cica criminalitatea fiscala ar fi de circa 10% din PIB...

Un an greu in care, in ultima luna, ca de obicei, mediul de afaceri s-a prezentat plin de cadouri de sezon la inspectorate, agentii, directii, administratii si altele de felul acesta pentru a-si arata recunostiinta pentru inspectiile severe pe care le fac diversele institutii si pentru modul profesionist in care sunt date autorizatiile necesare.

Un an greu in care, 365 de zile, mediul de afaceri a fost foarte implicat in mersul treburilor in Romania dand indicatii, recomandari, solutii, exemple de bune practici – a pus umarul, cum se spune. Sanatate, educatie, infrastructura, administratie, industrie, finante, totul, dar absolut totul, merge mai bine pentru ca mediul de afaceri a fost implicat.

Asadar, ca sa fie clar pentru toata lumea: cei 500 de participanti la ZF 25 de ani si ceilalti circa 1,8 milioane de oameni de afaceri din Romania nu comenteaza despre Ferma Dacilor si Crevedia pentru ca acestea sunt cazuri izolate si este imposibil sa se intample in alta parte. Generalizarea ca in Romania este mult coruptie este falsa, doua cazuri, evident, nu reprezinta regula. Si daca ar fi de blamat cineva acestea sunt institutiile supradimensionate ale statului, mediul de afaceri se delimiteaza de abuzul de putere, traficul de influenta, clientelismul politic si alte astfel de “legaturi periculoase”.

Mediul de afaceri din Romania considera ca totul este in regula in sanatate, educatie, infrastructura, administratie, industrie, finante si ca nu sunt necesare alte comentarii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO