Opinii

Era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem si nu e

21.08.2000, 00:00 55



Coalitia la guvernare are o problema. Din fericire pentru poporul roman, ultima! Facand, acum in preajma alegerilor, ceea ce a facut de fapt tot timpul, adica tragand care incotro, membrii coalitiei au adus-o pe aceasta intr-o incongruenta politica cu propria minima misiune de a impinge barca guvernarii pana la alegeri.

PD, care s-a straduit din rasputeri sa faca parte din coalitie in privinta foloaselor, dar sa apara ca este in afara acesteia in privinta ponoaselor, cauta sa se distanteze mereu mai vizibil de bilantul guvernarii din ultimii patru ani si oricum isi sustine propriul candidat, pe domnul Petre Roman, in cursa pentru presedintie. PNL, care decat de problemele grave ale guvernarii si rezultatele si mai grave ale acesteia s-a preocupat de iesirea de sub egida taranistilor, si-au apropiat un candidat la prezidentiale din afara cercului raspunzator de esecul guvernarii din ultimii patru ani, si de-acum, sub palaria d-lui Stolojan, incearca sa-si construiasca imaginea unui partid ce poate schimba Romania si care nu prea are legatura cu ce s-a intamplat din '96 incoace.

Culmea este ca pana si taranistii, celor asupra carora, vrand nevrand, cade oprobriul pentru esecul guvernarii din ultimii patru ani, cauta sa fuga de responsabilitate, tragandu-si pe deasupra patrafirul d-lui Isarescu, doar doar de-o uita lumea ce-a fost, caci ce-a fost a fost, dar sa vedeti ce va fi!

ai dl Isarescu a cochetat cu intrarea in cursa prezidentiala, aflat intre sustinerea onoranta dar nu de foarte mare impact a unui grup de intelectuali de marca si suportul din partea unor morti politic: PN?CD si Emil Constantinescu.

In orice caz, coalitia ultimilor patru ani dispare urat, asa cum i-a fost si viata. Fara determinare in a schimba Romania, asa cum unii din membrii coalitiei promisesera, si mai ales fara retineri in a demonstra ca cei de la putere nu sunt mai buni, mai drepti si mai putin fomisti decat cei ce fusesera anterior.

Daca a fost vreo speranta inselata, a fost de fapt tocmai in aceasta privinta! In alte domenii ale gestiunii treburilor tarii din ultimii patru ani exista probabil doar nereusite in sine si nu propriu-zis promisiuni neindeplinite. Pentru ca daca s-au facut promisuni, acestea au reprezentat rataciri, neavand de la inceput vreo baza spre a fi si realizate.

Gestiunea ultimilor patru ani a consemnat un esec economic grav, din care, in ciuda eforturilor d-lui Isarescu, nu s-a iesit si, inca si mai nelinistitor, nu se stie daca exista posibilitati de iesire pe retetele de tip FMI care sunt de fapt aplicate.

Problema este ca nici una din fortele politice care in toamna anului 2000 se vor prezenta cu un asemenea bilant in fata alegatorilor, nu vrea sa si-l si asume.

ai, cu ajutorul celor doua personalitati pana acum nepolitice, se si reuseste intr-o anumita masura diluarea acestor responsabilitati.

ai, ca un lucru de neneglijat, se rapeste astfel principalului partid de opozitie cel mai important atu in infruntarea electorala: esecul celor ce au fost la guvernare!

Dar daca PD merge cu dl Roman, daca PNL merge cu dl Stolojan si daca taranistii se vor stradui sa convinga mediatic ca al lor candidat nu este altul decat acela care aduce speranta redresarii economiei, adica dl Isarescu, atunci cum va mai functiona guvernul condus de insusi unul dintre candidati si de ce suport se va mai bucura in initiativele sale acest guvern din partea coalitiei care, pana la destramarea oficiala, ar trebui sa-i asigure spatele.

Il vor cruta domnii Roman si Stolojan pe dl Isarescu in precampania electorala si in cadrul campaniei electorale propriu-zise? Cum isi va face campanie electorala dl Isarescu si cum se vor mai lua deciziile in guvern? Va mai fi sprijinit premierul de ministrii din partea partidelor care merg pe mana altora?

ai s-ar putea ca totul sa sara in aer cu ocazia rectificarii bugetului, ocazie cu care partidele din coalitie, prin ministrii lor, spera sa mai obtina ceva bani pentru a-si vopsi putin gardul, caci inauntru-i, desigur, leopardul!

Dl Marko Bela spunea ca sunt cam multi candidati pentru o singura coalitie. Intrebarea ar fi care coalitie?!

Caci, daca se accepta ideea ca a existat o coalitie, atunci aceasta era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem si nu e!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO