Opinii

Opinie Dragos Damian: MEBO în spitale

22.08.2010, 23:59 63

Statisticile de afaceri ale industriei ştiinţelor vieţii dinţările CEE arată că în număr mare companiile aflate în proprietatepublică şi privatizate în anii '80 şi '90 prin metoda MEBO(management & employees buy-out) s-au dezvoltat cu succes şi că"responsabilizarea prin împroprietărire" a angajaţilor a avutrezultate dincolo de aşteptări.
Este de închipuit o astfel de soluţie astăzi în cazul spitalelordin România? Poate funcţiona la diversitatea şi complexitateaserviciilor unui spital practica introdusă de fapt de mai multăvreme în cazul cabinetelor de medicină generală?
Într-un mod simplist, incomplet şi nestructurat am redat mai jos unfel de tablou de bord - un check-list al unor puncte cheie care arputea sta la baza împroprietăririi medicilor cu spitalele şifuncţionarea noilor instituţii private:
n Se trece patrimoniul spitalelor în proprietatea angajaţilorspitalului - sub forma de acţiuni, cupoane, alte forme derepartizare a activelor - avându-se în vedere o serie de restricţiireferitoare la înstrăinarea sau schimbarea destinaţeiacestuia;
n Se stabiliesc principiile statutare, juridice, administrative şioperaţionale (medicale) de funcţionare a spitalelor astfelprivatizate şi se adoptă o modalitate de conducere de tipulpracticilor de bună guvernare corporatistă în sistem dual (AGA, CA,CEO);
n Se definesc structura organizaţională şi
core-business operaţional urmând a se canaliza şi sustenabilizaresursele în direcţia activităţilor curente şi dezvoltăriistrategice care să le susţină;
n Se identifică şi contractează
sursele de finanţare:
- publice (asigurările de sănătate, contracte universitareetc)
- private (coplata, asigurări de sănătate, servicii corporatisteetc)
- altele (comunitare, de afaceri, parteneriate, externalizări /internalizări, M&A cu alte spitale etc)
n Se stabilesc şi se măsoară indicatori
de performanţă - operaţionali şi financiari - şi se introducinstrumente de evaluare,
control şi îmbunătăţire a performanţei
(analiza).
Ce va face statul după privatizarea spitalelor în privinţaasistenţei medicale terţiare?
Obligatoriu păstrează în proprietate şi administrare sistemulmedical de urgenţă şi instituţiile de interes naţional saupublic.
Certifică spitalele în baza normelor existente şi controleazăstandardele de asistenţă medicală.
Stabileşte criteriile minimale de finanţare prin surse publice şide indicatori de performanţă şi contractează serviciile spitalelorexclusiv în baza acestora.
Spitalele să fie ale medicilor. Este oare o idee impracticabilă? Sepoate testa/valida pe un pilot?
Este inutil să amintim aici că noii proprietari ai spitalelor voravea tot interesul să vaporizeze practicile blamate în prezent(risipa de resurse, achiziţiile necontrolate, plăţile informale,incompetenţa profesională etc.) şi să contracteze cât mai multesurse de finanţare private.
În orice caz, înăuntru sau în afara unui astfel de proiect, este dedorit să se renunţe la demonizarea în masă a medicilor.

Dragoş Damian - CEO al companiei TerapiaRanbaxy

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO