Opinii

Stagnarea din IT este doar un episod, sau o resetare globală? IT-ul va deveni commodities, 99% din IT-ul românesc, care este lohn - noi vindem minute şi ore, nu proprietate intelectuală -, va fi înlocuit de AI. Programatorii plătiţi cu mii de euro nici nu ştiu ce-i aşteaptă, vor fi victimele acestei resetări

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Stagnarea din IT este doar un episod, sau o resetare...

Autor: Cristian Hostiuc

01.04.2024, 00:09 54624

Piaţa de IT de la noi a început să stagneze, iar semnele sunt vizibile: nu mai sunt atât de multe proiecte venite din afară, nu mai sunt atât de multe poziţii deschise ci chiar se închid mai multe poziţii decât se deschid, companiile nu se mai aruncă la salarii ca în ultimii ani, se închid anumite proiecte care aveau în spate salarii mai mari şi se deschid alte proiecte care au salarii mai mici etc.

Elena Baron, managing partner al Freelancer IT, o firmă de recrutare pentru IT-işti, spune că piaţa a devenit extrem de complicată, nu mai sunt atât de multe poziţii deschise, companiile nu mai angajează atât de rapid, interviurile au devenit mai stricte, axate foarte mult pe partea tehnică, iar angajatorii sunt mai rezervaţi în privinţa salariilor.

“Dacă  înainte un interviu era suficient pentru recrutare, acum este nevoie de 3-4 etape de negociere cu angajatorul pentru un loc de muncă”, a menţionat Elena Baron la ZF Live.

ZF Live. Un semnal prost pentru economie: IT-ul, cel mai efervescent sector, a îngheţat. Elena Baron, Managing Partner, Freelancer IT: Înainte, din două interviuri trimiteam doi oameni. Acum e nevoie de trei-patru să găsim pe cineva care să fie conform cerinţelor companiei. VIDEO

Întrebarea este dacă această stagnare, care a început şi la noi după ce a început în SUA în ultimul trimestru din 2022, este doar un episod sau asistăm la nişte schimbări mult mai profunde?

Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, un fond de investiţii care a avut şi are printre altele companii de IT la Cluj şi în Republica Moldova, crede că este o resetare generală a acestei industrii, care va avea un impact major, iar IT-iştii din România vor fi printre victime.

“99% din IT-ul din România este lohn, noi vindem minute, noi vindem ore, noi nu vindem un produs sau proprietate intelectuală. Industria de IT va avea aceeaşi soartă ca industria de textile. IT-ul devine un commodities, odată cu apariţia inteligenţei artificiale. Salariile de mii de euro ale programatorilor care «pun 1 şi 0» vor dispărea. Ani de zile am plătit salarii de zeci de mii de euro pentru IT-işti care produceau fum pe coridoare”, a spus Ion Sturza joi la ZF Live.

IT-iştii nu înţeleg că pandemia, prin „work from home“, a resetat piaţa muncii, iar acum poţi să găseşti IT-işti cu salarii mult mai mici şi o productivitate mult mai mare la Baia Mare, de exemplu, în Republica Moldova, chiar şi în Africa, pe zona de design.

Modelul acum este să ai o echipă de bază, iar restul pot să îl angajezi de oriunde în această lume, unde este mai ieftin, a menţionat el.

IT-iştii nu înţeleg ce se întâmplă pe piaţă, continuă să creadă că sunt de neînlocuit, dar acest lucru începe să se schimbe.

Inteligenţa artificială va schimba regulile jocului, liniile de cod vor fi făcute de chatGPT sau de alte aplicaţii open source care costă şi vor costa o fracţiune din costul unui IT-ist. Vor rămâne în picioare salariile şi IT-iştii care ştiu limbaje de programare mai complexe, care nu pot fi substituite atât de uşor acum.  

Problema este că această politică „work from home“ a fost în avantajul IT-iştilor români la începutul pandemiei, când au putut să-şi vândă uşor serviciile (de fapt tarifele orare mai reduse decât cele de pe piaţa din SUA) în proiecte în afară, dar lucrând de acasă. Acum, însă, cei din principalele centre de IT din România – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara – sunt înlocuiţi de IT-işti care stau în oraşele mici şi mijlocii şi care au tarife orare mai reduse.

Pe lângă acest lucru, IT-ul din România, care în cea mai mare parte lucrează pentru multinaţionale şi pentru proiecte externe, a început el să fie expus concurenţei din alte zone, care altă dată nu conta şi care acum începe să se ridice, cum ar fi din Africa sau alte regiuni din Asia, în afara puterilor India şi China.

IT-ul din România a susţinut creşterea economică din ultimul deceniu, ajungând la 7-8% din PIB. Salariile creşteau în fiecare an, companiile se băteau în pachete de beneficii, clienţii externi acceptau an de an salarii şi tarife orare în creştere.

Imediat după ce a început Covidul, în martie 2020, marile companii de tehnologie din America au făcut angajări masive, clienţii lor având nevoie de digitalizare. Nimeni nu s-a mai uitat la costuri, ci doar la cum poţi să angajezi mai repede IT-işti.

Începând cu finalul lui 2022 lucrurile s-au schimbat, companiile americane de tehnologie realizând că au prea mulţi angajaţi pentru proiectele pe care le au. Aşa că au început tăierile de joburi, reorganizarea operaţiunilor, tăierea contractelor externe aferente etc.

Acest trend a ajuns şi în România începând cu 2023, iar acum devine tot mai vizibil pe piaţa noastră.

Dacă este doar un episod sau este o resetare globală a acestei industrii, IT-ul urmând să devină commodities, cum spune Ion Sturza, iar programatorii vor fi înlocuiţi de AI, vom vedea mai repede decât credem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO