Politică

Adrian Nastase isi incearca norocul pentru un post de conducere in PSD

20.02.2008, 20:10 11

Fostul premier Adrian Nastase va ataca vineri, in cadrul unor alegeri interne, pozitia de presedinte al Consiliului National al PSD, prima functie politica pe care ar putea-o obtine dupa aproape doi ani in care a stat in umbra.
Nastase si-a depus ieri dosarul de candidat pentru pozitia de presedinte al Consiliului National - un for largit de conducere al partidului fara o putere prea mare, dar care ii da dreptul presedintelui sau sa participe la sedintele restranse ale PSD in cadrul carora se iau deciziile majore.
Desi anuntata de mai multa vreme, candidatura lui Adrian Nastase nu a fost batuta in cuie pana ieri, fostul premier si presedinte al PSD intre 2000 si 2004 dorind sa testeze sustinerea de care se mai bucura in partid. Nastase a declarat de mai multe ori ca va candida daca va constata ca exista "suficient suport pentru o astfel de idee".
Anuntandu-si candidatura pentru o functie in PSD, Nastase nu a relevat si sprijinul de care se bucura in randurile celor 740 de delegati ai Consiliului National care ar trebui sa aleaga intre el si actualul presedinte al acestui for, senatorul Dan Mircea Popescu. Acesta din urma si-a depus si el candidatura pentru un al doilea mandat.
Popescu se bucura explicit de sustinerea conducerii restranse a PSD, Biroul Permanent (cel in care va accede Nastase daca va ajunge presedinte al Consiliului National).
In urma cu mai multe saptamani, cand Nastase
si-a anuntat intentia de a reveni in conducerea PSD, membrii Biroului Permanent au adoptat o decizie de sustinere a lui Popescu ca presedinte al Consiliului National.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat atunci ca nu poate nega dreptul unui membru al partidului de a candida la o functie, dar si-a aratat si el preferinta pentru Popescu.
Totusi, dupa o runda de discutii Geoana-Nastase, un alt for de conducere (intermediar), Comitetul Executiv al PSD, a decis crearea Comisiei nationale pentru oferta electorala care sa fie coordonata de Dan Mircea Popescu si Adrian Nastase. Nastase a cazut in dizgratia PSD in urma problemelor pe care le are cu Justitia. In 2006 el s-a autosuspendat din functia pe presedinte executiv al PSD (nu a candidat la pozitia de presedinte, la congresul din 2005, care a fost castigata de Geoana) si apoi a demisionat din aceasta functie. A pierdut apoi functia de presedinte al Camerei Deputatilor, fiind acum simplu deputat si simplu membru de partid.
Daca va castiga, evenimentul ar putea insemna primul pas spre relansarea carierei sale. Daca va pierde, va trebui sa astepte pana la viitorul congres al partidului, din 2009, pentru a ataca o noua pozitie de conducere - daca se va decide pentru asta. Pentru Nastase, votul de vineri reprezinta un test major.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat saptamana trecuta ca, in opinia sa, cooptarea lui Adrian Nastase in structurile de campanie ale PSD a reprezentat "o reactie constructiva" din partea PSD.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a afirmat ca Adrian Nastase poate castiga presedintia Consiliului National al PSD daca va candida pentru sefia acestui for.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO