Politică

Ambasadorii sunt chemati sa atraga investitii straine

02.09.2004, 00:00 9

Premierul Adrian Nastase le-a solicitat ieri ambasadorilor Romaniei in strainatate sa se implice mai mult in atragerea investitiilor straine si in identificarea unor noi piete de desfacere a produselor autohtone. Ieri la Bucuresti s-a desfasurat intalirea anuala a ambasadorilor si consulilor Romaniei in strainatate, devenita de mai multi ani o traditie. Ambasadorii si consulii s-au intalnit cu seful diplomatiei Mircea Geoana, cu premierul Adrian Nastase si au fost primiti la Cotroceni de presedintele Ion Iliescu.
Intr-un discurs in fata diplomatilor premierul a spus ca  investitii straine in Romania, inregistrat in primul semestru al anului, este insuficient in comparatie cu investitiile atrase de Ungaria, Cehia si Polonia. Ar fi asadar necesar ca sectiile economice din cadrul ambasadelor sa fie mai incisive in promovarea mediului de afaceri romanesc si sa sesizeze mai bine oportunitatile de afaceri existente", a spus Nastase. Ideea ca diplomatii sa promoveze mediul de afaceri si sa se implice in atragerea de investitii este mai veche, dar a prin contur abia in ultimii ani. La intalnirea cu seful statului, acesta le-a reamintit ambasadorulor ca ei sunt unicii reprezentanti ai statului roman in strainatate si de aceea trebuie sa coordoneze activitatile politice, economice si culturale in tarile respective.
 Presedintele a afirmat apropierea alegerilor nu trebuie sa afacteze coerenta si activitatii diplomatice. Nu trebuie ca interesul national sa fie subminat de competitia electorala, fiind necesar ca "din confruntarea electorala sa rezulte ceva mai bun pentru tara", a spus seful statului. El  s-a pronuntat in favoarea cresterii calitatii umane a personalului diplomatic si a profesionalismului acestuia. Presedintele a apreciat ca Romania are acum un profil strategic nou, respectiv dezvoltarea unui parteneriat privilegiat cu SUA si cu statele membre UE. In privinta relatiilor cu vecinii, Ion Iliescu a precizat ca ramin inca unele "probleme dificile, delicate", dar care trebuie tratate cu calm. El a afirmat ca relatia Romaniei cu Republica Moldova este in continuare una speciala, in ciuda unor pozitii care fac parte dintr-o "campanie antiromaneasca, nerationala" si care nu slujeste nimanui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO