Politică

Băsescu a trasat sarcină Guvernului: opt judeţe în loc de 41 sau 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti

Băsescu a trasat sarcină Guvernului: opt judeţe în loc de 41 sau 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

08.06.2011, 17:08 1014

Preşedintele Traian Băsescu a trasat sarcini Guvernului întimpul şedinţei Cabinetului la care participă şi pe care oprezidează: să elaboreze noua arhitectură administrativă a ţăriiastfel încât aceasta să nu depăşească opt judeţe.

Tema renunţării la judeţe şi la apariţia regiunilor a fostlansată atât de neaşteptat de Guvern încât nimeni nu ştie foarteclar care va fi calea de urmat cu atât mai mult cu cât Executivulnu a prezentat niciun studiu sau proiect.

Preşedintele susţine că România trebuie reîmpărţităadministrativ în opt judeţe mari sau 7 judeţe şi MunicipiulBucureşti întrucât, afirmă şeful statului, nu poţi avea odezvoltare regională pe actuala arhitectură administrativărealizată în 1968.

Preşedintele arată astfel guvernului calea de urmat încondiţiile în care chiar în partidul de guvernământ încă se discutădacă împărţirea administrativ - teritorială să însemne opt regiuni(judeţe mai mari), 12, sau 16 cum vrea UDMR.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii la începutul şedinţei deGuvern pe care o prezidează la această oră şi a cerut Executivuluisă examineze ideile sale.

Potrivit şefului statului, partidele au reţineri în a acceptanoua organizare pentru că îşi imaginează că, dacă deţin prinreprezentanţii lor şefia unui consiliu judeţean deţin controluljudeţului.

Şeful statului a acuzat că, la nivelul judeţelor, s-au format"familii transpartinice" şi a susţinut că, în curând, vor fipublicate studii care să arate că dezvoltarea proiectelor cufonduri UE a fost la pământ, renunţarea la judeţe şi reorganizareape regiuni vizând, între altele, o bună absorbţie a baniloreuropeni.

Specialiştii susţin însă că apariţia regiunilor nu trebuie săurmărească doar absorbţia banilor UE, ci trebuie văzută, în primulrând, funcţionalitatea noilor structuri administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO