Politică

Băsescu: Suntem de acord cu FMI, cuvântul de ordine pentru 2012 este prudenţa

Autor: Florin Ciolac

30.10.2011, 20:41 108

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE, că oficialii străini sunt de acord că elementul cheie al construcţiei bugetare pentru 2012 trebuie să fie prudenţa.

Preşedintele a afirmat că a discutat cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE atât situaţia economică a României, ca urmare a deciziilor luate de Consiliul European privind recapitalizarea băncilor, cât şi deciziile adoptate cu privire la Grecia şi Fondul de stabilitate financiară.

El a arătat că toţi parametrii pentru trimestrul 3, stabiliţi prin programul cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, au fost îndepliniţi.

Principalul subiect al discuţiilor a fost proiectul de buget de stat pe 2012, a precizat preşedintele. "Împreună am fost de acord că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte să răspundă realităţilor economice, iar aici în mod cert exporturile României vor fi afectate dacă se confirmă încetinirea creşterii economice în zona euro, şi este deja o realitate. Pe de altă parte, este nevoie de un buget care să arate responsabilitatea Guvernului şi a Parlamentului, chiar dacă 2012 este un an electoral", a declarat Băsescu.

El a arătat că România "plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate" din anii 2007 şi 2008 şi de aceea nu ar trebui să "se hazardeze" într-un buget imprudent, bazat pe "prognoze exagerat de optimiste", mai ales că în a doua jumătate a anului 2012 se vor putea face "corecţii pozitive".

Preşedintele a afirmat că bugetul pe 2012 trebuie să fie realist atât ca prognoză de creştere economică, dar şi ca deficit bugetar propus, pentru a nu pune Guvernul în situaţia de a împrumuta sume foarte mari.

"Nu avem cum să nu ne împrumutăm, dar trebuie să fie un deficit rezonabil", a adăugat el, fără a avansa cifre. Băsescu a explicat că prin acceptarea de către Consiliul European a propunerii României ca gradul de expunere pe piaţa românească al băncilor din zona euro să fie menţinut la acelaşi nivel, ţara noastră îşi reduce riscul de a nu găsi pe piaţa externă împrumuturi, însă nu trebuie să se aventureze într-un plafon de împrumut prea mare.

"Aici au fost concluziile: prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a făcut populaţia în 2010 şi 2011", a concluzionat Băsescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO