Politică

Ce câştigă şi ce pierde PNL prin alianţa cu PC

Autor: Iulian Anghel

06.01.2011, 23:54 33

Decizia PNL de a face o alianţă cu PC a fost, ca de fiecare datăcând se fac astfel de alianţe, o problemă de câştig şi de pierdere.Partid care din '90 încoace şi-a făcut un nume de glorie dinanticomunismul său, PNL s-a aliat cu un partid al cărui liderinformal, Dan Voiculescu, a fost acuzat de colaborare cuSecuritatea şi împreună pregătesc o mare alianţă cu PSD, partid destânga, cu opţiuni economice diametral opuse celor ale liberalilor.Care este resortul politic care a declanşat aceste decizii?

Răspunsul este dat de un sondaj de opinie pe care liderul PNL,Crin Antonescu, l-a prezentat liderilor partidului care au aprobato alianţă cu PC. Electoratul nu se simte vexat, iar costurilepolitice, cel puţin la acest moment, sunt mici. Strategii PNL auconstatat că partidul a ajuns la maximul potenţialului său - peste20% din electorat - tras în sus şi de Crin Antonescu. Poate obţinemai mult?

"Aşa cum stau lucrurile acum poate obţine printr-o mai bunămediatizare. Or, televiziunile lui Dan Voiculescu pot oferi aceastămediatizare. Este speranţa PNL şi unul dintre raţionamenteleacestei alianţe, iar nu doctrina apropiată a celor două partide cumspun protagoniştii.", comentează profesorul de ştiinţe politice dela Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative CristianPârvulescu.

Acesta este câştigul. Dar pierderea?

"Costul care ar putea fi plătit nu este cauzat de PC, care estecondus, oficial, de tânărul Daniel Constantin, ci ar putea fi decauzat de Dan Voiculescu, liderul informal. În PNL şi în rândulelectoratului liberal există un curent declarat anticomunist carenu vede cu ochi buni această relaţie. Dar, în ultima vreme, DanVoiculescu a intrat în rândul politicienilor «normali». În sondajecota sa de încredere este de peste 20%, mai mare decât a lui TraianBăsescu sau a lui Emil Boc. Din PDL, doar Vasile Blaga se mai aflăîn cota de încredere 20-30%", spune analistul politic.

PNL este partidul care a iniţiat o lege a lustraţiei şi şi-aexclus din echipă una din vedete, Mona Muscă, atunci când s-adovedit că aceasta a colaborat cu Securitatea.

"Anticomunismul PNL era mai pronunţat în vremea lui Tăriceanu(preşedinte al PNL când a fost exclusă Mona Muscă - n.n.), acum els-a mai diluat", comentează Pârvulescu. El admite că o parte aelectoratului s-ar putea îndepărta de PNL în urma acestei decizii,dar îndepărtarea ar putea fi mai pronunţată în cazul alianţei cuPSD şi a revigorării discursului anticomunist în campaniaelectorală. De acest lucru ar putea beneficia un al partid, nu seştie deocamdată care, dar puţin probabil să fie PDL. Partidulaşa-numit "Albă ca Zăpada" pe care îl pregăteşte ministrul deexterne, Teodor Baconschi, ar putea fi unul dintre beneficiari şi,îngrijorător, un partid al extremismului ortodoxist, care ar puteaapărea, în condiţiile în care PRM este complet epuizat, opineazăPârvulescu.

Aşadar, deocamdată, riscul ca PNL să piardă major din electoratprin relaţia cu PC este mic, iar mediatizarea i-ar putea aduce noiprocente.

Doar că nici PDL nu va sta cu mâinile în sân. Deja noiteleviziuni se pregătesc să intre în scenă. "Traian Băsescu a avutde partea sa, în campania trecută, două televiziuni. Ar putea aveatrei-patru-cinci în campanie. În orice caz va fi o bătălie extremde dură", mai comentează Pârvulescu.

PNL a făcut şi el concesii PC, partid care, singur, nu are nicioşansă să intre în Parlament. Preşedintele PC, Daniel Constantin,susţine că alianţa cu PNL, care se va numi probabil Alianţa deCentru-Dreapta PNL-PC, va avea candidaţi comuni la alegerile din2012 şi 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO