Politică

Cine este vinovat de adancirea deficitului bugetar in decembrie, Tariceanu sau Boc?

Cine este vinovat de adancirea deficitului bugetar in decembrie, Tariceanu sau Boc?

Boc: "Vechiul guvern a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decat a incasat, banii ducandu-se pe cheltuieli de personal si nu de investitii"

20.01.2009, 18:15 145

Fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca Guvernul Emil Boc a lasat, in ultimele zile ale lui 2008, "robinetul deschis la cheltuielile bugetare" si astfel au fost inregistrate datorii suplimentare de peste un miliard de euro, despre care actualul premier spune ca ar apartine fostului Executiv.

"Trebuie sa vedem daca acesti bani au fost cheltuiti cu adevarat de Guvernul meu sau, nu cumva, odata ajunsa la Palatul Victoria, echipa domnului Boc a lasat robinetul deschis la cheltuieli", a afirmat ieri Tariceanu, care saptamana trecuta sustinuse: "Guvernul instalat la 22 decembrie trecut putea lua masuri de limitare a cheltuielilor pentru a nu se acumula deficite, dar au lasat cheltuielile sa curga pe ultima suta de metri", a afirmat Tariceanu.
In ultimele zile atat ministrii Cabinetului Boc, cat si presedintele Traian Basescu au acuzat fostul Guvern ca au cheltuit mai mult decat au incasat, ducand deficitul bugetar la 4,8% din PIB pe cash.
"Pentru a iesi din dubiile deficitului anului 2008 pot spune ca acesta este de 4,8% pe cash si pe angajamente de 5,1%. Ceea ce inseamna o depasire majora a deficitului bugetar prognozat, care a fost de 2,3%", a comentat presedintele Traian Basescu.
Cum s-a ajuns aici? Fostul ministru al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, spune ca nu-si explica deficitul acumulat in decembrie, de 4,8% deficit pe cash, fata de 3,6-3,8%, cat prognoza fostul Guvern pentru finele lui 2008.
"Anul trecut noi am estimat un deficit de 2,3% din PIB. In septembrie am avut un deficit de 1,1%, apoi criza ne-a lovit. In octombrie am avut primul derapaj cand estimam tot un deficit de 1,1%, dar am inregistrat un minus de incasari de 2 mld. lei, iar deficitul a sarit la 1,5%. In noiembrie estimam un deficit de 1,9% din PIB, dar acesta a fost de 2,9%, veniturile scazand cu 4 mld. lei. In decembrie estimam ca vom incheia anul cu un deficit de 3,6-3,8% din PIB. Intre timp eu am plecat de la minister si nu stiu ce s-a mai intamplat in ultimele zile. Daca deficitul pe cash este de 4,8%, eu nu-mi explic acest 1% deficit la finalul anului fata de estimarea noastra de 3,8%", spune Varujan Vosganian.
Fostul ministru spune ca pe finalul anului se inregistreaza intotdeauna cheltuieli foarte mari si adauga ca, in 2007, a inchis pur si simplu Trezoreria dupa ce a constatat ca miliarde de lei incepusera sa se scurga in ultimele zile ale anului catre administratiile locale.
Ar fi trebui Guvernul Boc sa faca acelasi lucru? "Nu stiu ce s-a intamplat in ultimele zile ale lui 2008, dar nu-mi explic deficitul de 1% suplimentar din decembrie. Nu stiu ce s-a intamplat de cand am plecat din minister". spune Vosganian.
Si mai este ceva, spune fostul ministru: "Nimeni nu a putut sa estimeze ca sistemul bancar se va inchide in asa masura. Inchiderea sistemului bancar a sufocat economia, a prabusit metalurgia, industria chimica si auto, de aici o reactie in lant care a diminuat drastic veniturile bugetului, conducand la acest deficit".
Premierul Emil Boc acuzase saptamana trecuta ca "vechiul guvern a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decat a incasat", banii ducandu-se pe cheltuieli de personal.
Tariceanu: "Trebuie sa vedem daca acesti bani au fost cheltuiti cu adevarat de Guvernul meu sau, nu cumva echipa domnului Boc a lasat robinetul deschis la cheltuieli"Tariceanu are alta optica. Potrivit fostului premier, in ultima parte a anului exista o mare dorinta de a se cheltui banii care nu au fost administrati in intreg anul, iar ministerele, agentiile si ordonatorii de credite se grabesc sa isi incaseze banii folosind astfel de formule. "Eu a trebuit sa iau masuri nu prea placute si am inchis robinetul, iar Trezoreria nu a mai efectuat plati (la finele lui 2007 - n.n.). Ar fi nevoie din partea domnului Boc de niste precizari ca a facut afirmatia ca s-au facut cheltuieli nejustificate. Care sunt acestea, cele din educatie, din sanatate, din transport?"
Presedintele PNL este de parere ca actualul Guvern ar fi trebuit sa stie ca Romania este afectata de o criza economica profunda si ca daca nu se iau masurile necesare, atunci cheltuielile pot scapa de sub control.
"Romania a avut pentru 2008 un deficit aprobat de 2,3%. Realitatea este ca, in ultima parte a anului trecut, din cauza faptului ca nu au controlat cheltuielile, ei au scapat haturile si
s-au cheltuit 1,5 miliarde de euro pe care nici ei nu stiu sa explice pe ce s-au dus."
Ionut Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, contrazice pozitia lui Tariceanu. "Tariceanu a facut o rectificare de 2 miliarde de lei in 25 noiembrie (cu 5 zile inainte de alegeri - n.n.). Guvernul Boc a fost in functie 4 zile in 2008, nu putea face rectificare (pentru diminuarea cheltuielilor - n.n.)."
La 25 noiembrie trecut Guvernul Tariceanu a facut a patra rectificare bugetara din 2008, taind din fondurile necheltuite de unele institutii, bani care au fost acordati in principal Ministerului Muncii. Vosganian spune ca a facut aceasta rectificare pentru a acoperi "nevoile urgente" in privinta pensiilor si a salariilor, dar ca nu a aprobat la acea rectificare alte cheltuieli.
 
Boc: Am nevoie de 5-9 mld. euro in 2009
Executivul are nevoie de fonduri cuprinse intre cinci si noua miliarde de euro pentru a acoperi toate cheltuielile aferente acestui an, cu un deficit bugetar orientat spre investitii, a declarat, luni,intr-o emisiune la B1 TV premierul Emil Boc. Aproximativ 20% din totalul cheltuielilor bugetare prevazute in acest an vor fi utilizate pentru investitii, in principal in infrastructura, precum si pentru reabilitarea termica a blocurilor, intentia fiind ca statul sa suporte peste 50% din costul lucrarilor de reabilitare, a adaugat Boc. "Vrem ca statul sa preia peste 50% din valoarea reabilitarii termice a blocurilor, astfel incat proprietarii sa plateasca mai putin de o treime", a spus premierul.
Seful Guvernului a mai spus ca pentru plata pensiilor trebuie alocate la acest moment aproximativ 1,1 miliarde de euro de la bugetul de stat.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24