Politică

De ce nu are Romania ambasadori la Londra si Washington

De ce nu are Romania ambasadori la Londra si Washington

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu: "Am trimis presedintelui Romaniei noua propunere pentru ambasada de la Washington, pentru ca trebuie sa va spun ca suntem intr-o situatie care nu ne pune intr-o lumina buna... Este un minimum din termenii prin care va pot descrie aceasta situatie"

31.08.2007, 18:16 28

Doua scaune rezervate ambasadorilor la Londra si Washington vor sta neocupate si in acest an la Reuniunea diplomatiei, care incepe saptamana viitoare, dupa ce timp de un an si jumatate Presedintia si Guvernul nu au reusit sa se puna de acord asupra celor care vor fi trimisi sa reprezinte interesele tarii in Marea Britanie si SUA.
Ieri, ministrul de externe Adrian Cioroianu a anuntat ca a transmis presedintelui Traian Basescu o noua propunere pentru Washington, precizand ca a nominalizat in functie un profesionist si ca a simtit "o retinere" a sefului statului fata de precedenta nominalizare, Iulian Buga.
Buga a fost ambasador al Romaniei la Haga, a fost rechemat in tara in aprilie prin decret prezidential, insa nominalizarea sa la Washington nu a fost agreata de presedintele Traian Basescu. Buga a fost recompensat cu un post de secretar de stat la MAE, numirea sa in functie avand loc la inceputul acestei saptamani.
Cioroianu i-a cerut ieri presedintelui Traian Basescu sa semneze cat mai repede propunerile pentru nominalizarea celor doi ambasadori, subliniind ca amanarea nu pune Romania intr-o lumina buna. La Londra, propunerea ministerului este fostul secretar de stat in MAE Adriean Vierita.
"Am trimis presedintelui Romaniei noua propunere pentru ambasada de la Washington, pentru ca trebuie sa va spun ca suntem intr-o situatie care nu ne pune intr-o lumina buna... Este un minimum din termenii prin care va pot descrie aceasta situatie", a declarat Cioroianu. "De rapiditatea cu care vom solutiona (trimiterea unor ambasadori profesionisti la Londra, ca si la Washington - n.n.) depinde reprezentarea noastra in aceste capitale", a spus Cioroianu. Intrebat in legatura cu numele celui care a fost propus pentru Ambasada Romaniei la Washington, Cioroianu a spus ca este o propunere secreta. "Presedintele roman este cel care decide. Nu as vrea sa dau impresia ca vorbesc inaintea domniei sale in aceasta tema", a precizat el.
Presedintia nu a comentat ieri afirmatiile lui Cioroianu.
In continuare insa, situatia ramane incurcata in privinta nominalizarilor celor doi ambasadori.
Romania nu are din vara lui 2006 ambasadori la Londra si Washington, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a rechemat in tara pe Dan Ghibernea si pe Sorin Ducaru. Abia dupa o jumatate de an au aparut de la Ministerul Afacerilor Externe, condus la acea vreme de Mihai-Razvan Ungureanu, si numele inlocuitorilor celor doi, Traian Ungureanu la Londra si Sever Voinescu la Washington, insa cei doi au fost contestati la Guvern pentru faptul ca au o atitudine favorabila presedintelui in editorialele pe care le semnau. Voinescu a fost respins de comisiile parlamentare de politica externa, in timp ce Ungureanu nu a primit avizul necesar din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a motivat ca acesta nu are experienta diplomatica necesara unei asemenea pozitii.
Conflictele dintre Presedintie si Guvern si opozitia lui Traian Basescu fata de numirea in functie a actualului ministru de externe Adrian Cioroianu constituie un bun indiciu pentru ezitarile Romaniei in ceea ce priveste instalarea noului val de ambasadori.
La audierea in Parlament cu ocazia investirii Cabinetului Tariceanu restructurat, noul ministru de externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca va revizui lista ambasadorilor propusi de Mihai-Razvan Ungureanu, fostul ministru de externe. Ungureanu a fost contestat in PNL dupa ce a votat in CSAT impotriva propunerii liberalilor privind retragerea trupelor americane in Irak si a fost in cele din urma indepartat din guvern in aprilie.
Dupa alta jumatate de an, la inceputul verii, o noua lista de ambasadori a circulat prin presa, de data aceasta cu favoriti de la Guvern, cu Adrian Vierita la Londra si Iulian Buga la Washington.
Intre timp, premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat ok-ul pentru numirea consilierului prezidential Teodor Baconsky la Paris, pe care il demisese din functia de secretar de stat la MAE, iar presedintele a semnat decretul pentru numirea acestuia in functie la inceputul lunii august.
Singurele capitale importante care au ramas fara reprezentare romaneasca la varf sunt in prezent Londra si Washington, tocmai cele pe care presedintele Traian Basescu le-a nominalizat in axa prioritara de politica externa in primul sau discurs ca sef al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24