Politică

Exista riscul unei explozii sociale pe fondul crizei?

02.04.2010, 00:00 22

Greva spontana de ieri a angajatilor RATB a amintit ieri deperioadele dificile din urma cu 10-11 ani, cand mii de oameniieseau in strada. Exista riscul unei explozii sociale sau estevorba doar de o proasta comunicare intre autoritati siangajati.

Bucurestiul a fost ieri paralizat de greva spontana din RATB,societatea de transporturi a Capitalei, unde soferii au decis saopreasca munca subit, fara sa ofere o explicatie coerenta. LaBuzau, profesorii protesteaza de zile in sir in vreme ce eleviiasteapta sa intre la cursuri. Negocierea si compromisul, douaconcepte de baza ale societatii moderne au disparut complet dinvocabularul protestatarilor, iar intrebarea logica a celor careprivesc de pe margine este "Pana unde se va ajunge?".

"Exista o intoleranta care poate sa produca crize socialemajore", considera profesorul Vasile Dincu. Sunt mai multe aspectede luat in calcul: principalul este ca Guvernul nu comunicacoerent, afirma Dincu. Acest lucru este demonstrat in primul rindde cifrele despre eventualii disponibilizati aruncate pe piata deministri in ultimele luni: de la 100 000 la 1 milion. Pe de altaparte, spune el, nici sindicatele nu sunt "serioase" si nuorganizeaza protestele cum trebuie. "Doar in cazuri extreme sepoate ajunge la masuri care sa afecteze viata altor oameni inasemenea masura in care a fost afectata astazi viata a 2 milioanede locuitori in Bucuresti. Sunt mai multe etape de protest saunegociere care trebuie parcurse pina se ajuge aici. Si guvernul artrebui sa fie mai ferm si sa ia masuri care pot merge pina la a-ida in judecata pe angajati", mai spune Dincu. Se pot lua masuri denegociere preventiva, ca doar au la indemina instrumente demonitorizare sociala, a adaugat profesorul.

Modul de actiune al angajatilor RATB nu este diferit de alconfratilor din alte tari latine sau mediteraneene. "S-au mai vazutastfel de proteste in Italia si Grecia, de care nu suntem foartedeparte din punctul de vedere al comportamentului social", a maispus Dincu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24