Politică externă

Cu ajutorul Rusiei, Turcia devine vitala pentru Europa

06.08.2009, 19:02 32

Premierul rus Vladimir Putin a semnat ieri la Ankara cu premierul turc Recep Erdogan un acord energetic privind tranzitul conductei de gaze South Stream - un proiect prin care Federatia Rusa incearca sa contracareze proiectul Nabucco al UE menit sa limiteze dependenta Europei de gazul rusesc.

Putin a mers la Ankara la o luna dupa semnarea in capitala turca a acordului privind inceperea constructiei proiectului Nabucco, la care si Romania este partenera, care, de asemenea, va tranzita Turcia.

"Un acord de principiu a fost atins pentru inceperea constructiilor. Guvernul turc va permite inceperea unor studii de fezabilitate in urmatoarele zile", a declarat Iuri Usakov, adjunct al sefului administratiei Guvernului rus.

 

Concesii pentru petrolul rus

Usakov a mai spus ca acordul dintre cele doua state nu prevede vreun drept al Turciei asupra gazelor care vor trece prin conducta, spre deosebire de Nabucco unde actionarii (OMV, Austria; MOL, Ungaria; Botas, Turcia; Transgaz, Romania; REW, Germania si Bulgarian Energy Holding) vor beneficia de 50% din capacitatea gazoductului.

Cererile de gaz ale Turciei din conducta South Stream au reprezentat unul dintre punctele de blocaj ale discutiilor cu Moscova privind tranzitul de gaze. Potrivit oficialului rus, Putin si Erdogan au dezvoltat o "chimie personala" care ii ajuta sa negocieze cele mai dificile puncte de discutii.

Ankara doreste sa obtina petrolul rus pentru a-l folosi la oleoductul sustinut de guvernul turc, care va uni orasul Samsun de la Marea Neagra la Ceyhan.

Potrivit lui Usakov, cele doua parti vor discuta despre asta si vor crea un proiect de lucru. El a mai spus ca Rusia va face concesii in privinta oleductului in schimbul celor ale Turciei pentru South Stream, relateaza Reuters.

 

Italienii merg pe mana rusilor

Compania italiana Eni face parte din consortiul care va construi oleoductul Samsun-Ceyhan, alaturi de compania turca Calik Energy.

South Stream (al carui cost se ridica la peste 20 de miliarde de euro) este considerat de analisti o incercare a Rusiei de a ocoli Ucraina (in prezent una dintre principalele rute de tranzit a gazului rusesc catre Europa). Europa este dependenta in proportie de 25% de gazele rusesti, 80% dintre acestea venind prin Ucraina.

Lunga de 900 de kilometri, conducta South Stream urmeaza sa aduca gaze rusesti catre Europa pe sub Marea Neagra, tranzitand Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia si Austria. Va fi construit de companiile energetice rusa Gazprom si cea italiana Eni.

De altfel, premierul italian Silvio Berlusconi era asteptat ieri la discutiile pe tema energiei dintre Moscova si Ankara.

Luna trecuta, premierii roman, ungar, turc, bulgar si austriac, dar si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-au intalnit la Ankara pentru a semna acordul pentru inceperea constructiei gazoductului Nabucco. Lung de 3.300 de kilometri, conducta va costa 7,9 miliarde de euro. El va aduce gaze din Asia Centrala in Europa.

Moscova sustine ca problema Nabucco este politizata fara motiv, dar ca South Stream este un proiect mai viabil decat cel europeans datorita rentabilitatii si a cererii constante de gaze ce urmeaza a fi livrate.

 

Problema conductelor de gaze spre UE are accente profund politice.

Constructia South Stream va intari pozitia Rusiei fata de UE, dar si pe cea a Turciei fata de Uniune si este de asteptat o flexibilizare a pozitiei capitalelor europene fata de Ankara atunci cand doua conducte vitale (daca ambele vor fi construite) vor tranzita teritoriul acestei tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24