Politică externă

Dick Marty acuza Romania ca ar fi gazduit inchisori ale CIA

08.06.2006, 00:00 29

Raportorul Consiliului Europei, elvetianul Dick Marty, sustine ca exista dovezi clare conform carora pe teritoriul Romaniei s-ar fi aflat centre de detentie secrete ale CIA, iar in alte 12 state europene avioanele CIA ar fi facut escala sau s-ar fi capturat suspectii de terorism.

Marty a prezentat ieri la Paris un proiect de raport plin de contradictii la capatul a sapte luni de investigare a acestui scandal in care sustine negru pe alb: "Acum este clar, chiar daca suntem inca departe de aflarea intregului adevar, ca autoritatile din mai multe tari europene au participat activ, impreuna cu CIA, la desfasurarea unor activitati ilegale". Romania este o tinta directa a acuzatiilor elvetianului al carui raport, pomenind despre dovezi nu emite decat ipoteze. Afirmatiie raportului au fost imediat contestate in unele tari acuzate, intre care si Romania si Polonia, si ea acuzata. Guvernul Romaniei, prin vocea purtatorului de cuvant Oana Marinescu, a spus ca documentul este speculativ, inacceptabil si nu prezinta dovezi.

De partea poloneza, premierul Kazimierz Marinkiewicz a declarat ca acuzatiile aduse sunt "calomnioase".

Documentul considera ca cel putin o suta de persoane ar fi fost mutate dintr-o tara in alta prin sistemul creat de SUA, denumit de Marty "panza de paianjen" mondiala pentru capturarea, transferarea si detinerea de suspecti, in afara oricarui cadru legal, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Tari ca Italia, Suedia, Germania, Spania, Marea Britanie au fost de asemenea incluse pe lista de colaboratori cu buna stiinta ai CIA, insa doar impotriva Romaniei si Poloniei Marty sustine ca au fost gasite dovezi conform carora in aceste tari s-ar afla centre de detentie americane.

"Romania este de departe singura tara membra a Consiliului Europei care face parte dintr-unul din circuitele de extradari extraordinare pe care credem ca le-am identificat", arata raportul lui Dick Marty. "Polonia este de asemenea una dintre tarile care gazduiesc centre de detentie secrete", stipuleaza raportul in cazul Poloniei. Dovezile impotriva Romaniei ar proveni, spune raportul, din identificarea unui "circuit de extradari" in care este implicat un avion CIA, cu numarul N313P - acest avion apare si intr-un raport al Human Rights Watch de anul trecut - care ar fi aterizat pe aeroportul din Timisoara in 25 ianuarie 2004. Marty crede ca "cea mai probabila ipoteza este ca scopul acestui zbor era transportarea unuia sau mai multor detinuti din Kabul in Romania". Directorul Autoritatii Aeronautice Civile, Dan Andrei, a confirmat ieri ca avionul Boeing 737 cu indicativul N313P, mentionat de raportorul Dick Marty, a aterizat in Romania, dar pe aeroportul Baneasa, nu la Timisoara. De asemenea, presedintele Comisiei de ancheta a existentelor inchisorilor CIA in Romania, Norica Nicolai sustine si ea aceasta varianta, afirmand ca avionul a aterizat la Baneasa avand la bord cinci pasageri, care insa nu ar fi coborat din avion.

Fostul sef al Statului Major din perioada 2000-2004, Mihail Popescu, este convins ca dovezile ce incrimineaza Romania sunt "eronate". Aseara, protestelor autoritatilor romanesti si poloneze s-au alaturat si Spania si Marea Britanie. Premierul Tony Blair a spus ca documentul nu aduce nicio informatie in plus fata de cele cunoscute anterior.

Scandalul inchisorilor CIA a inceput in noiembrie 2005 dupa ce cotidianul american Washington Post a publicat un articol conform caruia CIA a infiintat o retea de inchisori secrete in Europa de Est pentru interogarea unor membri ai Al-Qaeda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO