Politică externă

Medvedev, impins spre Kremlin de 70% dintre alegatorii rusi

04.03.2008, 20:43 14

Dmitri Medvedev a fost ales noul presedinte al Federatiei Ruse cu 70,2% din voturi, dar opozitia ameninta ca se va adresa instantei pentru a contesta rezultatul scrutinului, pe care l-a numit o farsa.
Rezultatul in sine nu a reprezentat o noutate, el fiind deja anticipat din luna decembrie, cand Vladimir Putin
l-a prezentat pe castigatorul scrutinului drept favoritul sau la alegerile prezidentiale, surpriza fiind rata mare de participare la vot, aproape de 70%.
Principalul adversar al lui Medvedev, comunistul Ghenadi Ziuganov a obtinut 17,76%, scor considerat de acesta un succes.
Medvedev, actual prim-vicepremier al Rusiei si presedintele consiliului de administratie al gigantului Gazprom, va fi investit in functie pe 7 mai. In cadrul primului sau discurs de dupa alegeri, noul "tar" al Rusiei a incercat sa se prezinte drept o figura independenta dand asigurari ca va stabili singur politica externa a tarii, desi a declarat ca va continua politicile lui Vladimir Putin.
"Conform Constitutiei, presedintele stabileste politica externa a tarii", a declarat Medvedev.
"Cred ca mandatul meu va fi o continuare directa a politicilor presedintelui Putin", a adaugat prospatul castigator, referindu-se la cele doua mandate ale predecesorului sau, o perioada caracterizata de acapararea puterii interne de catre Kremlin si de infruntarea Vestului in ceea ce priveste politica externa. Referitor la preluarea de catre Vladimir Putin a functiei de premier, Medvedev a subliniat ca va colabora cu acesta, dar ca nu-l va lasa sa ii afecteze in vreun fel autoritatea de presedinte. "Locul presedintelui e la Kremlin, iar cea a premierului e la Guvern", a afirmat Medvedev.
Vladimir Putin l-a felicitat pe Medvedev la scurt timp de la anuntarea rezultatelor, in Piata Rosie, unde sustinatorii prim vicepremierului s-au strans sa sarbatoreasca victoria acestuia. "Aceasta victorie garanteaza continuarea caii pe care am ales-o impreuna, a cursului de succes pe care-l urmam de opt ani de zile", a spus Putin.
Participarea la vot a fost foarte mare, de 69,6%, conform aprecierilor Comisiei Electorale Centrale din Rusia. Observatorii care au supravegheat votul au semnalat nereguli, punand la indoiala corectitudinea scrutinului si mai ales a campaniei electorale. Conform lui Andreas Gross, seful grupului de observatori din cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, candidatii nu au avut acces egal la presa, lucru ce afecteaza legalitatea scrutinului.
Observatorii rusi au semnalat si ei o serie de nereguli, printre acestea faptul ca majoritatea bugetarilor au fost obligati sa voteze. De asemenea, mai multe stimulente au fost introduse pentru a mobiliza alegatorii sa vina la vot, printre acestea numarandu-se mancare ieftina, bilete la cinema sau jucarii oferite gratis.
Mihail Kasianov, care a fost impiedicat sa candideze la prezidentiale, a denuntat la randul sau rezultatul alegerilor, pe care le-a numit o operatiune KGB de transferare a puterii.
"Este o operatiune a serviciului secret KGB de a transfera puterea de la o persoana la alta. Nu are nimic de-a face cu alegerile", a declarat Kasianov in Piata Rosie, unde liderii opozitiei s-au strans pentru a protesta fata de rezultatul alegerilor.
Conform presei europene si analistilor politici, Medvedev nu va avea o misiune atat de simpla dupa preluarea prerogativelor de presedinte, intrucat cresterea economica rusa isi pierde forta.
Cancelariile occidentale au fost retinute in a-l felicita pe Medvedev pentru victorie - mesajele venind abia ieri si fiind mai degraba transmise din politete.

Gazprom isi arata "muschii"
Gazprom a redus ieri cu 35% cantitatea de gaze furnizata Ucrainei pe fondul diferendului legat de plata datoriei ucrainene in valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarile anterioare. Oficialii ucraineni au declarat ca suma a fost platita si ca documentele care sa arate asta au fost trimise catre Gazprom, lucru negat de compania ruseasca. Saptamana trecuta, Gazprom a stabilit un termen limita pentru incheierea unui acord cu Ucraina privind plata datoriei, care a expirat insa ieri. Conform reprezentantilor gigantului rus, negocierile cu partea rusa, continua, iar consumatorii europeni nu vor fi afectati de penalizarile impuse Kievului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO