Politică externă

Moldova Democrata da semne ca trece in tabara lui Voronin

01.04.2005, 00:00 19


Blocul Moldova Democrata (BMD), principala formatiune de opozitie din Republica Moldova, l-ar putea sprijini pe presedintele Vladimir Voronin sa fie ales de Parlament pentru un al doilea mandat, la alegerile din 6 aprilie.


BMD anuntase, anterior, ca nu-l va sustine pe Voronin, propus de comunisti care, singuri, nu-si pot impune candidatul, lipsindu-le sase voturi.


Ieri, BMD a spus ca l-ar putea sprijini pe Voronin, dar a pus conditii. Principalele conditii sunt, potrivit agentiei Interfax, denuntarea acordului dintre Moldova si Rusia privind reglementarea crizei transnistrene, semnat in 1992, si amendarea Constitutiei, astfel incat Chisinaul sa renunte la neutralitate si sa proclame o politica vizand integrarea euroatlantica.


Blocul Moldova Democrata opteaza, de asemenea, pentru iesirea din Comunitatea Statelor Independente si declararea prezentei trupelor ruse in Transnistria drept ilegala.


Deocamdata, Voronin nu a exprimat nici un punct de vedere fata de revendicarile opozitiei.


Pozitia BMD, cel putin in ceea ce priveste relatiile Moldovei cu Rusia, este usor surprinzatoare pentru ca, in campania electorala, Moldova Democrata a lasat impresia ca duce o politica de apropiere de Moscova. Au existat si gesturi concrete, Moscova a trimis cativa specialisti la Chisinau care sa ajute BMD. Acestia au fost expulzati de Voronin, lucru care a produs o criza in relatiile moldo-ruse. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO