Politică

PSD se prezinta in alegeri ca un partid nou. Se innoieste cu Ion Iliescu

30.08.2004, 00:00 15

Congresul extraordinar al PSD, de la finele saptamanii, l-a nominalizat, oficial si festiv, pe Adrian Nastase candidat la alegerile prezidentiale si, in acelasi timp, l-a invitat pe Ion Iliescu sa revina la conducerea partidului dupa ce isi va termina mandatul de sef al statului. Ambele decizii au fost luate de cei peste 1.200 de delegati cu unanimitate de voturi, primite cu aplauze indelungi si precedate de discursuri entuziaste ale liderilor partidului sau delegatilor din teritoriu.
Congresul PSD s-a oprit doar asupra aspectelor festive si oarecum anticipate de dezbaterea interna din partid. Nici unul dintre vorbitori nu s-a oprit sa faca o analiza a alegerilor locale, scrutin la care PSD a obtinut rezultate sub asteptari, si nici sa identifice motivele pentru care partidul a pierdut fiefuri traditionale. De asemenea, nu s-a spus nici un cuvant despre inlocuirea actualei conduceri executive a PSD - Biroul Coordonator - , numita interimar dupa alegerile locale.
 In schimb, partidul de guvernamant si-a propus pentru alegerile parlamentare obiective foarte ambitioase: castigarea alegerilor prezidentiale si a scrutinului parlamentar cu minimum patru milioane de voturi, anume cu un sfert mai mult decat a obtinut acest partid la alegerile locale.
Beneficii electorale sunt asteptate, de catre strategii PSD, din revenirea presedintelui Ion Iliescu la conducerea partidului, confirmata de seful statului. S-ar putea numi "chairman" sau "president", dupa cum spunea Adrian Nastase, functia exacta urmand sa fie stabilita ulterior.
Invitatia oficiala adresata sefului statului de a candida ca independent pe liste senatoriale ale PSD si de a conduce partidul dupa alegeri s-a transat cu putin timp inaintea Congresului. Fideli ai sefului statului sustineau aceasta idee, insa, liderii care au urcat in ierarhia partidului in mandatul lui Adrian Nastase puneau problema neconstitutionalitatii gestului politic. Propunerea a fost facuta publica de catre Nastase, in discursul sau de acceptare a candidaturii pentru Cotroceni. Care sunt ratiunile acestei decizii? Ion Iliescu este, potrivit lui Adrian Nastase, "cel mai bun mentor" care poate indruma PSD "spre politica facuta cu responsabilitate", "este omul cel mai in masura sa vorbeasca despre cinste si corectitudine, despre apropiere de oameni", "a construit un model care pune politicul si economicul in slujba socialului".
Atat in discursul lui Adrian Nastase, cat si ale celorlalti lideri mai noi sau mai vechi ai PSD, a revenit constant mesajul la unitate si solidaritate. Un gest simbolic ce a dorit probabil sa arate reconcilierea diferitelor curente de opinie din partid a fost invitarea in prezidiul Congresului, alaturi de Nastase, atat a conduceri numite recent cat si a unor lideri emblematici pentru partid, fosti vicepresedinti destituiti din cauza rezultatelor electorale sub asteptari la alegerile locale. Este vorba despre Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Mircea Geoana. Nu acelasi statut l-au avut Viorel Hrebenciuc sau Serban Mihailescu, care, de altfel, nu au avut nimic a spune la Congres.
O alta idee pe care majoritatea vorbitorilor au dorit sa o acrediteze este aceea ca PSD este "un partid nou", cu "idei noi si forte proaspete".  Adrian Nastase vorbea despre "noul PSD, partidul oamenilor", "partidul ai carui lideri merg fara suita", "fara girofar", pentru "a asculta problemele oamenilor". Aceasta "schimbare", subliniata in discursurile membrilor PSD, a fost justificata prin desemnarea candidatilor la alegerile parlamentare in baza alegerilor preliminare si numirea, dupa alegerile locale, a unei noi conduceri a partidului.



Atacurile dintre Nastase si Stolojan sunt departe de finis
Un nou schimb de acuzatii a avut loc, la sfarsitul saptamanii, intre candidatul la Presedintie al PSD, Adrian Nastase si cel al Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan.
Stolojan a declarat sambata ca nominalizarea lui Nastase pentru Cotroceni este o garantie ca "baronii din partid vor fi ce au fost si mai mult decat atat". Candidatul Aliantei PNL-PD a mai spus ca Adrian Nastase este "cel mai bun prieten al baronilor", "un tovaras de arme care nu poate sa-i tradeze pentru ca sunt legati ombilical prin marile tunuri ale guvernarii", este "pivotul in jurul caruia a explodat coruptia in Romania". Potrivit lui Stolojan, nu se poate vorbi despre "un nou PSD" in conditiile in care partidul nu recurge decat la schimbari formale de genul: Adrian Paunescu nu mai candideaza la Dolj, ci la Hunedoara, Vanghelie a fost dat afara din partid pentru a fi reprimit dupa castigarea unui nou mandat de primar, fostul primar Dan Darabont a devenit prefect al Capitalei dupa ce a pierdut alegerile. Stolojan a mai afirmat ca atunci cand va reveni in fruntea PSD, Ion Iliescu va gasi "un partid inecat in coruptie".
Declaratiile lui Theodor Stolojan sunt o replica la acuzatiile lansate, cu o zi inainte, de presedintele PSD Adrian Nastase. La Congresul partidului, Nastase a criticat Alianta PNL-PD afirmand ca "hibridul bicefal liberalo-democrat nu functioneaza intrucat este sinonim cu algoritmul, fuga de raspundere, orgoliile, cu interesele antagonice a doua structuri paralele". Prezidentiabilul partidului de guvernamant i-a calificat pe copresedintii Aliantei D.A. "doi presedinti slabi", apartinand fostei Conventii".
Se poate spune ca, la sfarsitul saptamanii, au fost atacuri "in cerc" ale celor doi contracandidati pentru Cotroceni. In timp ce Adrian Nastase critica, de la prezidiul Congresului, Alianta D.A. si pe Theodor Stolojan, formatiunile de opozitie au anuntat ca au sesizat Parchetul National Anticoruptie in legatura cu modul in care liderul PSD a achizitionat un teren de 700 de metri patrati. Este vorba despre un teren subevaluat, sustine opozitia, vandut sub pretul pietei de catre Gabriel Bivolaru, acuzat de fraudarea BRD. Alianta D.A a cerut lui Nastase ca clarifice public aceasta problema.
De cealalta parte, presedintele PSD a spus ca este vorba de "acuzatii mincinoase" la care va raspunde cu anuntul ca va dubla pensiile.
La capatul a doua zile de atacuri reciproce, ieri, Adrian Nastase i-a cerut lui Theodor Stolojan sa prezinte "macar" un singur proiect in sprijinul romanilor , pe care sa poata discuta si prin care sa arate ca a inteles rolul unui candidat la Presedintie. Pana la inchiderea editiei nu a primit raspuns.
Aparentul time-out luat dintre cei doi prezidentiabili este de asteptat sa fie de scurta durata iar acuzatiile sa fie reluate cu ocazia primelor iesiri publice.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24