Premium

Editii limitate

Editii limitate
29.04.2010, 15:08 39

"Prea mult din orice este rau, dar prea mult whiskey nu esteniciodata de ajuns", spunea inte lept Mark Twain. Pentruneinitiati, whiskey-ul nu este altceva decat inca o bautura tare.Pentru connaisseuri insa, nimic nu aluneca mai bine printrepapilele gustative ca un Jack Daniel's No.7. Sau un Ladybank SingleMalt, un Dalmore 50 Year Old Decanter, un Macallan 55 Year oldLalique Crystal Decanter.

Efectul este aproximativ acelasi in esenta atunci cand estevorba despre un pahar de whiskey de calitate. Doar accentele finedifera de la un brand la altul sau chiar de la un an la altul. Sipe acestea, numai cunoscatorii le pot identifica si aprecia exactasa cum se cuvine.

Grau, apa, un butoi de lemn si putin timp. Este tot ce trebuiepentru a crea unul dintre cele mai bune whiskey-uri ale tuturortimpurilor. Este o bautura cu un caracter colorat, dar distins sicu un spirit in permanenta schimbare. A fost si este subiectulpreferat al multor domenii, incepand cu literatura si terminand cuarta sau chiar folclorul. Si multi au platit sume imense pentru o(aparent) simpla sticla din aceasta bautura. The Macallan 1926 Fineand Rare costa, de exemplu, 75.000 de dolari. "Aspru si concentrat"- asa l-au catalogat specialistii. Sticla a fost cumparata pentruaceasta suma in anul 2005 de catre un colectionar, un om de afaceridin Coreea de Sud. Tot Macallan au lansat sticla 55 Year oldLalique Crystal Decanter (12.500 de dolari). Designul sticlei decristal a fost inspirat de o sticla de parfum din 1910 creata deRené Lalique. Exotic, accentuat de fumul de turba, gustul estematasos, cu tonuri fine de citrice. Single malt-ul Dalmore 50 YearOld Decanter a fost produs intr-o editie limitata de numai 60 desticle. Imbuteliat in 1978, acest whiskey este cunoscut pentrusavoarea sa florala intensa si este catalogat de catre cunoscatoridrept unul dintre cele mai bune 50 whiskey-uri din lume. Si Dalmore62 Single Highland Malt Scotch a fost imbuteliat in 1942 intr-oserie de doar 12 sticle. Intr-o seara, in 2005, un barbat acumparat una dintre aceste sticle pentru 58.000 de dolari si abaut-o impreuna cu cei cinci prieteni cu care venise lalicitatie.

Jack Daniel's Old No. 7 este una dintre cele mai apreciatebauturi printre connaisseuri si este, fara indoiala, unul dintrecele mai cunoscute (si mai bine vandute) branduri americane dewhiskey. Sticla patratoasa contine accente de turba si vanilieintr-o nuanta intunecata de ambra. Continutul este rezultat dintr-ocombinatie de 80% porumb, 12% secara si 8% malt maturate in butoaieamericane de stejar. Procesul prin care se infiltreaza turba facediferenta intre acest Tennessee whiskey si Bourbon (produs inKentucky). Semnificatia denumirii "Old No. 7" este destul de greude descifrat. Poate ca lui Jack i-a placut cum suna. Sau poate ca,dintre toate legendele care au aparut in jurul acestui nume, unaeste adevarata. Potrivit uneia dintre povesti, acesta a fostnumarul de transport pe calea ferata al unui butoi. Unii spun caJack Daniel a avut 7 iubite sau ca modul in care scria litera "J"semana cu un 7. Altii spun ca a ales cifra 7 pur si simplu pentruca aducea noroc. Doar Jack Daniel cunoaste adevaratul motiv. Simisterul nu-i impiedica deloc pe pasionati sa se bucure de fiecarepahar de No. 7 fara sa stie exact de ce poarta acest nume. Mai alespentru ca licoarea este atat de densa si intensa in acelasi timpincat aproape ca seamana cu un sirop. Aromele de porumb si vanilie,atat de bine completate de nuante de nuca de cocos si portocalerasfata papilele gustative. Daca la primul impact bautura estedestul de dura, la o a doua gustare invaluie prin dulceata, darnumai cat sa echilibreze duritatea. Finalul este scurt, dar foarteplacut, cu gust de zahar ars si note de turba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO