Prima pagina

Candidat pentru prezidentiale din tabara lui Draskovici

07.08.2000, 00:00 15



Cel mai important partid de opozitie din Serbia, Miscarea Sarba pentru Reinnoire (SPO), condus de Vuk Draskovici, a anuntat ieri oficial ca va avea un candidat propriu la alegerile prezidentiale programate pentru 24 septembrie, in persoana primarului Belgradului, Vojislav Mihajlovici, relateaza Reuters.

"Da, sunt candidat prezidential si sper ca nu voi fi doar candidatul celui mai mare partid de opozitie, ci si candidatul unei opozitii sarbe unite", a declarat presei Vojislav Mihajlovici intr-o pauza a intalnirii liderilor SPO.

Draskovici declarase anterior, intr-un interviu acordat revistei "Der Spiegel", ca nu exclude nici participarea sa la alegerile prezidentiale. La intrebarea "Veti accepta sa va prezentati drept contracandidat alaturi de Milosevici, la alegeri?", Draskovici a raspuns: "Este posibil". El a adaugat ca partidul sau va impune "propriul sau candidat, drept candidat al intregii opozitii" in virtutea faptului ca SPO a obtinut, dintre toate partidele de opozitie, cel mai mare scor la scrutinul legislativ precedent.

Draskovici l-a atacat dur pe candidatul propus de mai multe formatiuni de opozitie, Vojislav Kostunita, spunand ca acesta a condus un partid mic, nu a calatorit in strainatate si are inclinatii nationaliste. Unii membri din conducerea SPO se tem ca propunerea unui candidat rival va diviza opozitia si ii va micsora chiar sansele de a fi realeasa in alegerile locale.

Relatiile dintre Miscarea Sarba pentru Reinnoire si celelalte formatiuni de opozitie au devenit destul de tensionate in ultima vreme. Draskovici, care declara pana acum ca partidul sau va boicota atat alegerile prezidentiale, cat si pe cele locale din Serbia, a cerut si altor lideri ai opozitiei sa-l sprijine pe candidatul sau, a anuntat postul de radio independent B2-92. Principalul rival al lui Draskovici, Zoran Djindjici, liderul Partidului Democratic, a declarat ca propunerea unui candidat propriu de catre SPO va zadarnici orice colaborare intre formatiunile de opozitie la alegerile municipale si federale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO