Prima pagina

Cazul BRS: episodul rufe spalate in public

14.12.2001, 00:00 18



O parte din actorii principali ai odiseei Bancii Romane de Scont (BRS) au inceput ieri sa iasa public pentru a-si apara pozitiile si interesele.

Presedintele bancii, Teodor Nicolaescu spune ca are investitori care sa salveze BRS. Banca a intrat in regim special de decontare marti, conform dispozitiilor BNR.

Din acest moment au inceput sa apara la iveala dedesubturi ale tranzactiei prin care grupul Dramiral, apartinand omului de afaceri Mihai Iacob, trebuia sa preia pachetul majoritar de actiuni al BRS de la grupul Gelsor.. Tranzactia a cazut, iar acum Dramiral isi vrea avansul platit inapoi si sa iasa total din tranzactie.

"Dupa ce vom termina cu Dramiral pot sa ma concentrez pe alte tranzactii", spune Nicolaescu.

Presedintele bancii a convocat ieri surpinzator o conferinta de presa pentru a explica care este situatia actuala a bancii.

Principala problema cu care se confrunta in prezent Banca Romana de Scont (BRS), banca care a apartinut indirect omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, nu este regimul de decontare speciala instituit de Banca Nationala, presiunea creata de clienti sau situatia bilantului contabil, ci pur si simplu una de imagine si de actionariat, a spus Teodor Nicolaescu. bancii.

El spune ca desi tranzactia cu grupul Dramiral a picat, luni intr-o Adunare Generala a Actionarilor vor fi prezentati actionarilor doi noi posibili investitori.

"De un an si jumatate pe banca asta s-a pus eticheta ca este banca domnului Sorin Ovidiu Vantu. Lucru care nu a facut altceva decat sa ne strice imaginea. Adevarul este ca de mai bine de un an grupul Gelsor, care detinea pachetul majoritar de actiuni al bancii, s-a aratat dispus sa renunte la acesta", a spus Nicolaescu.

Dupa ce incepand de marti Banca Nationala a instituit regimul de decontare speciala pentru Banca Romana de Scont, respectiv supravegherea tuturor platilor, acum o alta problema care este in atentie este situatia exacta a actionariatului.

La inceputul lunii noiembrie intre Gelsor si grupul Dramiral s-a semnat un contract in care se prevedea ca pentru 4,2 milioane de dolari, platiti in patru ani, Dramiral sa preia 65% din banca. Potrivit oficialului bancii, s-a facut chiar o prima plata - 10 miliarde de lei - practic contravaloarea unui pachet de 4,95% din BRS.

Aceastra tranzactie nu a primit insa avizul Bancii Nationale, principalele motive fiind, potrivit lui Nicolaescu, faptul ca Dramiral nu are o situatie financiara tocmai buna si ca nu poate prezenta ultimele trei bilanturi contabile, intrucat a fost infiintata mai recent.

"Conducerea bancii a depus documentatia la Banca Nationala fara ca noi sa stim.Noi am completat niste chestionare si asteptam practic sa implinim cei trei ani de functionare, la 31 ianuarie 2002.

In aceste conditii era de astepat sa nu primim acest aviz", a spus pe de alta parte Mihai Iacob, unul dintre patronii grupului Dramiral.

In acest moment, practic situatia acestui contract este incerta intrucat pe de o parte Nicolaescu spune ca fara acordul lui Iacob, care trebuie "sa semneze niste documente prin care sa fie de acord sa cesioneze pachetul de actiuni pe care le detine, din punct de vedere comercial", nu se poate continua procesul prin care totusi s-ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al bancii.

"Trebuie sa-l gasesc pe Iacob, de care nu mai dau de ceva timp, si sa semneze contractul prin care este de acord sa renunte la actiuni. Numai apoi, vom putea sa continuma discutiile cu alti investiori interesati de banca, care exista deja", spune Nicolaescu.

In replica, Mihai Iacob spune ca "m-am intalnit si duminica si luni cu domnul Nicolaescu. Ma mir ca spune ca nu ma gaseste. Ceea ce vreau sa transmit este faptul ca nboi nu suntem de aocrd ca noi sa ramanem cu cele 4,95% din actiuni, ci vrem sa le inapoiem lui Gelsor si sa ne primim banii pe ele.

De altfel, probabil ca in urmatoarele 48 de ore avocatii grupului Gelsor vor primi din partea avocatilor nostri documentele prin care solicitam rezilerea contractului".

Situatia BRS este in acest moment destul de incerta. Toata lumea asteapta sa vada cum se va termina aceasta poveste.

Nicolaescu spune ca a convocat pentru luni la Brasov o adunare generala a actionarilor in care pe ordinea de zi se va afla si aprobarea ca drept actionari a unor investitori straini, unul din Anglia si unul din Grecia.

El este aproape convins ca in cazul in care se va cadea la intelegere cu unul dintre investitorii straini, Banca Nationala nu va mai avea nici un motiv sa nu avizeze aceasta tranzactie.

"Sunt sigur ca aceasta banca va reusi sa depaseasca dificultatile actuale si sa treaca de acest moment. Pentru ca banca sa intre intr-o oarecare normalitate si sa-si relanseze o strategie proprie va avea nevoie de aproximativ 100 de miliarde de lei si de majorari de capital", mai spune Nicolaescu.

El crede ca valoare de piata a bancii in acest moment este de 10 milioane de dolari si aduce ca argumente participatiile pe care le are la alte societati, reteaua de sucursale - 14 - si alte active fixe.

Pe de alta parte, Nicolaescu recunoaste ca banca va incheia anul "pe zero", ca sa confruntat cu retrageri masive la nivelul bancii si ca practic in acest moment "pe piata interbancara nu mai lucreaza nimeni cu noi, tot in contextul imaginii proaste".



BRS are probleme de lichiditate

Banca Romana de Scont este in atentia BNR de mai multe luni. Cel putin patru luni de zile a avut controale regulate. Banca are probleme cu indeplinirea rezervelor minime obligatori.

"Principala problema a fost faptul ca incepand din aceasta vara nu ne-am mai constituit rezervele minime obligatorii. Vreo 50 de miliarde de lei sunt restanti la acest capitol", a declarat Teodor Nicolaescu, presedintele bancii.

Ca urmare a problemelor inregistrate de banca BNR a instituit regim special de decontare a tranzactiilor, respectiv platile se vor face doar in limita incasarilor.

"Instituirea regimului special de decontare a fost o masura de protectie a sistemului bancar. Banca are probleme, deci a fost necesara o asemenea masura de instituire a regimului special de decontare ca sa se protejeze tot sistemul bancar", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO