Prima pagina

Cu FMI, sanse 50%

22.06.2001, 00:00 4



Astazi se decide daca Neven Mates, negociatorul sef pentru Romania al Fondului Monetar International (FMI) va pleca la Washington cu scrisoarea de intentie necesara incheierii unui nou acord stand-by.

Ultima intalnire a oficialului Fondului cu ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va fi determinanta pentru finalizarea textului scrisorii, afirma surse apropiate negocierilor.

Potrivit acestora, discutiile nu au ajuns inca intr-un punct care sa dea certitudinea semnarii scrisorii si nu este exclus sa fie nevoie de inca o vizita a reprezentantilor Fondului.

Premierul Adrian Nastase a anuntat ieri ca, oricum, delegatia FMI va reveni la Bucuresti in august pentru a "examina felul in care gandim bugetul pentru 2002", urmand ca, in septembrie, conducerea FMI sa poata aproba un nou acord de imprumut.

Desi actuala runda de negocieri este la final, anumite chestiuni, cum ar fi inflatia, deficitul bugetar, arieratele intreprinderilor de stat si facilitatile fiscale pentru investitori, raman totusi in discutie.

Reprezentanul FMI a spus ieri, dupa intalnirea cu premierul Adrian Nastase ca "s-au inregistrat progrese foarte bune". El a atras indirect atentia asupra modului in care va evolua nivelul inflatiei si a apreciat decizia Guvernului de a intari politica fiscala.

"Am constatat ca economia merge destul de bine pe primul trimestru al acestui an. PIB a inregistrat o crestere de peste 4%, care s-a datorat in primul rand cererii interne, dar decizia Guvernului de a intari politica fiscala este foarte buna", a spus Mates.

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a afirmat recent ca nu conteaza atat valoarea inflatiei, cat consolidarea tendintei de dezinflatie, recunoscand indirect ca tinta anuala de 27% va fi depasita.

In acelasi timp, valoarea oficiala a arieratelor a ajuns la 80.000 mld. lei, in crestere fata de anul trecut cand atinsesera 76.000 mld. lei, iar masurile pentru reducerea lor sunt inca la nivel de intentie.

"Exista si problema performantelor financiare ale intreprinderilor de stat. Am fost incurajat de discutia in ceea ce priveste masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le ia in aceasta privinta", a mai spus Neven Mates.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24