Prima pagina

Dragos Damian, Zentiva: Vanzarile de medicamente generice s-au redus cu 2%

13.08.2008, 19:53 28

Piata farmaceutica locala va continua sa creasca in semestrul doi al acestui an pe fondul cresterii medicamentelor originale (pe baza de patent), este de parere Dragos Damian, director general al Zentiva SA.
"Piata farmaceutica a avut o evolutie atipica, poate chiar anacronica. Ma refer la faptul ca s-a inregistrat un avans puternic pe medicamentele originale, in conditiile in care pe generice am raportat o scadere", spune Damian.
Medicamentele patentate sunt primele intr-o clasa terapeutica, cu preturi ridicate pentru ca investitiile necesare in descoperirea si aducerea lor pe piata sunt de ordinul miliardelor de euro. Medicamentele generice sunt produse in momentul in care patentul original expira (dupa 10-15 ani de fabricatie), iar preturile la care acestea sunt comercializate sunt mai mici. La nivelul tarilor europene, medicamentele generice au o evolutie superioara celor originale.
Potrivit datelor Cegedim citate de Dragos Damian, cresterea pietei medicamentelor originale a fost de 26% (in euro) in prima jumatate a acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce segmentul medicamentelor generice a raportat o scadere de 2%.
"Cred ca este pentru prima data cand in Romaia avem o crestere atat de puternica pe originale si o scadere pe generice", spune Damian. El este de parere ca aceasta tendinta se datoreaza partial si schimbarii de catre producatori precum Zentiva a politicii comerciale in Romania. Grupul ceh si-a revazut la mijlocul anului trecut strategia pentru piata locala in conditiile in care pe fondul unor vanzari puternice in perioadele anterioare au aparut probleme legate de colectarea banilor in piata. Astfel, vanzarile Zentiva au intrat pe un trend descendent, care se asteapta sa fie inversat in cea de-a doua decada din 2008. Pe de alta parte, intrarea in vigoare in aprilie a prescrierii pe brand a medicamentelor a fost favorabila producatorilor de originale.
Medicamentele patentate detin in jur de 70% din valoarea pietei de medicamente si circa 25-30% din volum. Piata farmaceutica totala a crescut cu 6-8% in valoare (in euro si la nivel de preturi de producator) in prima jumatate a acestui an, potrivit datelor Cegedim citate de reprezentantul Zentiva. Din punctul de vedere al volumului, a existat o crestere, "insa nu foarte mare".
"Dincolo de momentul 2008, care a fost marcat de dispute cu privire la pret, de modificarea listelor de compensate si de trecere la o noua modalitate de prescriptie, va fi interesant de urmarit evolutia pietei pe termen mediu", spune Damian.
In luna iulie a intrat in vigoare o lista de medicamente gratuite si compensate cu noi produse originale, impactul acestei masuri fiind asteptat abia spre final de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO