Prima pagina

Investitori polonezi au cumparat 45% din Delta Distribution

15.06.2006, 00:00 28

Un grup de investitori financiari din Polonia au achizitionat un pachet de 45% din actiunile companiei Delta Distribution, una dintre cele mai mari retele nationale de distributie de materiale de constructii, au declarat pentru Ziarul Financiar surse de pe piata.

Tranzactia s-a derulat prin intermediul unui vehicul de investitii special creat pentru achizitie - Weston Holdings BV. Valoarea afacerii este de ordinul a cateva milioane de euro, insa sub pragul de 5 milioane de euro, estimeaza surse din industrie.

Actionarii Delta Distribution au fost curtati in ultimii ani de mai multi investitori financiari si strategici, care doresc sa se pozitioneze pe o piata cu rata de crestere de doua cifre pe an.

Cinci persoane fizice si-au vandut integral pachetele de actiuni pe care le detineau catre vehiculul de investitii olandez, in spatele caruia se afla banci, investitori institutionali, fonduri de investitii administrate de o societate poloneza.

Acum, compania Delta Distribution este controlata de catre Dragos Bonea - presedintele companiei si principalul actionar cu 51,6% din actiuni, Weston Holdings BV - 45,3%, restul fiind in posesia mai multor persoane din managementul companiei - Octavia Savu (2,6%), Antonel Olteanu - 0,26% si Claudia Goran - 0,26%, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Afacerea Delta Distribution a fost fondata in 1996, activand pe piata importurilor si distributiei de produse pentru amenajari interioare si finisaje.

Compania a avut ca strategie construirea unei retele de distributie specializate cu acoperire nationala.

Delta Distribution a inregistrat anul trecut un profit brut de 0,3 mil. euro la o cifra de afaceri de 23,4 mil. euro, in crestere cu 25% fata de 2004. Compania, care are 500 de angajati, deruleaza un plan de extindere a retelei de magazine.

Volumul de afaceri a crescut din momentul infiintarii companiei pe masura ce operatiunile s-au extins, ajungand la cresteri si de 80% pe an. Cifra de afaceri a crescut de zece ori in perioada 1998 - 2004, marja de profit ramanand insa scazuta, caz des intalnit in cazul retelelor de distributie. Compania are o retea formata din 27 magazine si 16 depozite regionale, potrivit datelor de pe site-ul firmei.

Delta Distribution lupta pe piata de profil cu retele regionale, precum Ambient Sibiu, Dedeman Bacau sau Tiger Amira, dar si cu lanturile international de retail specializate precum Praktiker sau Bricostore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO