Prima pagina

Primarul de Satu Mare, urmarit penal de PNA

18.11.2002, 00:00 33

Parchetul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva primarului PSD al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, acuzat de abuz in serviciu si luare de mita,  afirma surse judiciare. Odata cu inceperea urmaririi penale, Anderco a fost dat in consemn la frontiera si la aeroporturi.
Potrivit unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, mai multi politisti si procurori au ridicat, sambata, o cantitate semnificativa de acte din sediul Primariei Satu Mare si au sigilat mai multe birouri. Pe de alta parte, mai multi administratori ai unor firme din oras au fost audiati in legatura cu diferite contracte incheiate cu Primaria, de la sediul firmelor respective fiind ridicate acte.
Ancheta, coordonata de conducerea centrala a PNA, va continua in cursul zilei de astazi, cand sunt programate primele audieri ale primarului Horea Anderco.
Horea Anderco a fost ales in functia primar al municipiului Satu Mare in anul 1996, pe listele CDR. El a demisionat, in luna aprilie 1999, din PNtCD, fiind reales ca independent in functia de primar cu ocazia alegerilor din 2000. Dupa cateva luni, Anderco s-a inscris in PSD, fiind ales vicepresedinte al filialei judetene a partidului de guvernamant si membru in Consiliul National al acestuia.
Pe de alta parte, liberalii au solicitat ieri Parchetului National Anticoruptie (PNA) sa se autosesizeze in privinta "unui caz de coruptie din judetul Ialomita, in care este implicata toata conducerea locala a PSD".
Presedintele PNL Ialomita, Marian Hoinaru, a declarat ca liderii PSD din judet au infiintat, la data de 14 martie 2002, fundatia "Ialomita 2000", care este condusa de Gheoghe Savu, presedintele filialei locale a PSD si care are ca vicepresedinte pe senatorul PSD Elena Sporea.
El sustine ca prima ilegalitate in care este implicata fundatia social-democratilor ialomiteni consta in faptul ca a primit "o generoasa sponsorizare de la filiala locala a unei banci, in valoare de 250 de milioane de lei, inca din data de 7 martie, inainte de constituirea propriu-zisa a fundatiei". Hoinaru a mai afirmat ca fundatia a obtinut, tot ilegal, un sediu si o cabana turistica, din localitate. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO