Prima pagina

Profit de 100% intr-o tranzactie pe piata gazelor

17.12.2001, 00:00 11



Reghev - Instal (VitalGaz), principalul distribuitor privat de gaze naturale din Romania, este pe cale de a fi vandut de actionarul sau majoritar - Fondul Roman Post Privatizare, catre un grup format din cele mai importante companii israeliene din domeniu: Solor - Chromagen si Supergaz.

Tranzactia este evaluata de 7 - 8 milioane de euro, ceea ce inseamna ca FRPP, care a ajuns la 72,4 % din Vitalgaz in urma unei investitii totale de 3,7 milioane de euro, poate scoate din afacere un randament de aproximativ 100% in mai putin de doi ani.

"Negocierile sunt foarte avansate, o oferta finala urmand sa fie formulata de consortiul israelian in cateva zile. In prezent se desfasoara ultima etapa a procesului de due - dilligence (n.r. - audit), pentru care a fost angajata o firma romaneasca", spun surse apropiate negocierilor.

Miza preluarii VitalGaz este, pe langa dezvoltarea spectaculoasa inregistrata de companie in ultimii doi ani, liberalizarea treptata a pietei romanesti de distributie a gazelor.

De altfel, ideea vanzarii companiei catre un investitor strategic a aparut tocmai datorita unei potentiale cresteri puternice a retelei de distributie VitalGaz, neestimata in momentul intrarii FRPP in afacere - martie 2000.

VitalGaz, initial numita Reghev&Instal, a fost conceputa pentru dezvoltarea unei retele de distributie a gazului natural pe o raza de 200 de kilometri de Bucuresti.

Dupa ce a atins obiectivul initial si a acaparat aprovizionarea unui numar de 15.400 de gospodarii in zonele Bran - Videle si in judetul Ilfov, Vitalgas intentioneaza sa inceapa o expansiune puternica.

Astfel, daca va castiga licitatiile pentru concesionari in judetele Zalau si Satu-Mare, la inceputul anului viitor, Vitalgaz isi va mari de peste sase ori activitatea.

"Investitiile necesare din partea FRPP pentru sustinerea unei cresteri asa de puternice pot fi de cateva milioane de dolari. In plus, o astfel de expansiune trebuie sustinuta de companii care opereaza de mult timp in domeniu", afirma sursele citate.



Gazul, o investitie mai inspirata a FRPP

VitalGaz a luat nastere in 1995, sub numele Reghev-Instal, in urma deciziei statului roman de a concesiona o parte din serviciile de distributie a gazelor naturale si a apei potabile. Concesionarea s-a facut pe o perioada initiala de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pentru inca 24 de ani.

Afacerea a fost inceputa de un numar de oameni de afaceri romani si sustinuta ulterior din punct de vedere financiar de Fondul Roman Post Privatizare.

Fondul a investit prin intermediul mai multor majorari de capital, in urma carora a ajuns in prezent la o detinere de 72,4% din capitalul social. Restul actiunilor sunt detinute de fondatorii afacerii.

VitalGaz estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 500.000 de dolari si venituri totale egale cu cheltuielile. Pentru 2002, VitalGaz previzioneaza o crestere de peste 100% a cifrei de afceri, care sa ajunga la 1,2 milioane de dolari.

Expansiunea companiei urmeaza sa vina atat din cresterea retelei in zonele deja concesionate (in judetele Brasov si Ilfov) cat si din eventuala castigare a

licitatiilor pentru Satu - Mare si Zalau. Daca toate aceste oportunitati vor fi valorificate, numarul potential al gospodariilor aprovizionate de VitalGaz poate ajunge de la 15.300, in prezent, la 188.700.

Societatile care urmeaza sa cumpere VitalGaz sunt printre cele mai importante companii israeliene din industria energetica: SuperGaz in domeniul distributiei iar Solor - Chromagen in cel al instalatiilor solare, unde este lider in Israel.

De asemenea, Solor - Chromagen deruleaza afaceri importante in Polonia, unde este al doilea jucator pe piata gazului petrolier lichefiat (GPL).

FRPP este unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania, cu o capitalizare totala de 44 milioane de euro.

Fondul are in portofoliu detineri importante la companii care activeaza in mai multe domenii: medicamente (Sicomed Bucuresti), IT (PC Net), electrocasnice (Arctic), servicii hoteliere (Continental) sau automatizari cai ferate (ISAF SA).

FRPP a investit pana la jumatatea acestui an in Romania 33,74 milioane de euro.

Pana in prezent, FRPP, care a fost lansat in 1996 si are o durata de viata de 10 ani, a realizat un singur exit, vanzandu-si cu un randament bun pachetul majoritar de actiuni detinut la producatorul de ciorapi de dama Adesgo Bucuresti.



La ora actuala, sectorul gazelor naturale din Romania este liberalizat in proportie de 10% din iulie 2001. Pe piata libera a gazelor, activeaza producatorii, furnizorii, distribuitorii si consumatorii eligibili de gaze naturale, acestia din urma putand sa-si negocieze singuri pretul pentru livrarile de gaze.

Practic, gradul de deschidere al pietei reprezinta ponderea pe care o ocupa consumatorii eligibili in totalul consumului intern.

Ceilalti consumatori sunt captivi si platesc gazele naturale livrate de distribuitori, la pretul reglementat unic, stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), infiintata in 2000.

In prezent, productia interna este asigurata de RomGaz Medias, prin sucursalele Exprogaz si Depogaz, precum si SNP Petrom. Acestia asigura 70% din consumul intern, restul fiind acoperit prin importuri de gaz din Rusia.

In 2001, consumul de gaze naturale al Romaniei este estimat la 17,4 mld. mc.

Pe lista furnizorilor interni de gaze, acreditati de ANRGN, figureaza alaturi, de Regev & Instal, alti 10 furnizori. Practic, acestia fac comert cu gaze, avand posibilitatea de a cumpara, vinde si revinde gazele ca intermediari intre producatori, distribuitori si consumatorii eligibili.

De asemenea, in Romania, 8 companii detin licenta de distributie a gazelor: Regev & Instal SA, Instal Service 95 SRL, Condmag Brasov, Gazvest Arad, CongazConstanta, SNP Petrom, Distrigaz Sud Bucuresti si Distrigaz Nord Targu-Mures.

O noua decizie a ANRGN privind deschiderea pietei de gaze este asteptata in ianuarie 2002, vehiculandu-se tot mai mult ideea acreditarii Termoelectrica ca si consumator eligibil, ceea ce ar insemna o liberalizare in proportie de cel putin 20%.

Pana in 2008, piata libera a gazelor din Romania va trebui sa atinga 33%, in perspectiva aderarii Romaniei la UE, conform directivei europene a gazului.

In 2001, consumul intern al Romaniei este estimat la 17,4 mld. mc, din care un sfert este asigurat prin importurile de gaz din Rusia. De asemenea, Romania dispune de depozite de inmagazinare subterana, cu o capacitate totala de 1,59 mld. mc, care va creste pana in 2004 la 4,5-5 mld.mc. Adrian Marsanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO