Prima pagina

Seful privatizarilor Electrica a intors armele si a trecut in tabara cehilor de la CEZ

28.09.2005, 19:35 19

Compania energetica ceha CEZ, care a achizitionat cea mai mare distributie de electricitate din Romania - Electrica Oltenia, a facut o mutare strategica in lupta de a se extinde pe piata locala, cooptand in echipa de conducere pe omul responsabil de privatizare din cadrul societatii Electrica.

Doru Voicu, 38 de ani, este de la jumatatea lunii septembrie noul director de dezvoltare al afacerilor CEZ in Romania. Pozitia sa in cadrul Electrica a fost preluata de catre Catalin Stancu. Voicu a coordonat echipa Electrica in cadrul procesului de privatizare atat cu CEZ la Electrica Oltenia, cat si in cazul celorlalte filiale vandute deja catre Enel (Italia) - Electrica Banat si Electrica Dobrogea, respectiv cu concernul german E.ON pentru Electrica Moldova. El a facut parte si din comitetul director al Electrica.

O mutare similara a facut si grupul petrolier austriac OMV dupa ce a achizitionat pachetul majoritar la Petrom, aducandu-l pe Marian Dinu, unul dintre avocatii statului la privatizare, pe pozitia de director al Directiei Afaceri Corporative - Juridic in cadrul companiei romanesti. Doru Voicu a fost angajat de catre Electrica in 1996, iar din 1999 a fost numit responsabil de procesul de privatizare al Electrica.

CEZ a achizitionat in acest an pachetul de 51% din actiunile filialei Electrica Oltenia in cadrul unei tranzactii totale de 150 milioane de euro, din care o treime a reprezentat pretul pentru cumpararea directa a 24,62% din actiuni, iar restul aport la majorarea de capital.

Compania ceha deruleaza o campanie ampla de achizitii in regiunea Europei de Sud - Est si se afla acum pe lista celor zece investitori care au depus scrisori de interes pentru preluarea Electrica Muntenia Sud, supranumita de analisti "perla coroanei Electrica". Pe lista de achizitii a CEZ in Romania intra si cele trei complexuri energetice din Oltenia de producere a energiei electrice, dupa cum a anuntat recent conducerea companiei.

Privatizarea celor opt filiale ale Electrica, o afacere estimata de analisti la peste un miliard de euro, este in faza vanzarii celei de-a cincea filiale, care se va finaliza in prima parte a anului viitor. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO