Prima pagina

Tranzactia Adamescu, Astra, Uniqa, in aer

09.06.2005, 19:52 27

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat marti seara decontarea tranzactiei prin care compania austriaca de asigurari Uniqa a preluat prin intermediul Bursei Electronice RASDAQ un pachet de 27% din actiunile companiei de asigurari Astra pentru 10 milioane de euro. Motivul: austriecii risca sa dea banii si sa se trezeasca ulterior ca nu mai detin nici o actiune Astra.

Actionarul majoritar al Astra, societatea Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a vandut in cursul diminetii de marti pachetul de actiuni Astra. Ulterior CNVM a decis suspendarea de la tranzactionare a actiunilor companiei si blocarea actiunilor detinute de actionarul majoritar, inclusiv cele vandute in cursul diminetii.

Decontarea tranzactiilor de pe bursa, adica transferul propriu-zis al dreptului de proprietate asupra actiunilor se realizeaza la trei zile dupa data incheierii tranzactiei, astfel ca din punct de vedere juridic, Uniqa ar fi urmat astfel sa intre in posesia actiunilor vineri.

Pachetul de actiuni vandut de Adamescu face obiectul unui proces in justitie, in urma caruia actiunile ar putea fi anulate. SIF Banat-Crisana, actionar minoritar al Astra, a contestat in instanta o majorare de capital din 2003 prin care Nova Trade a dat ca aport la capitalul societatii de asigurari o cladire de birouri din Bucuresti.

"In prezent suntem la a treia instanta cu procesul privind majorarea de capital de la Astra. Pana acum am avut castig de cauza," au declarat ieri reprezentantii SIF Banat-Crisana.

Omul de afaceri Dan Adamescu nu a putut fi contactat pentru a explica aceasta situatie.

Reprezentantii CNVM spun ca vor accepta transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor doar daca austriecii semneaza ca stiu la ce risc se expun.

"Decontarea tranzactiei este blocata. Ori decontarea se va prelungi pana in momentul lamuririi in justitie a situatiei pachetului de actiuni, ori cumparatorul se va exprima in scris ca a luat la cunostinta situatia in care se afla pachetul de actiuni," a explicat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei.

Nova Trade detinea inainte de aceasta tranzactie 94,6% din Astra, dar nu putea vinde mai mult de 27% (pachetul tranzactionat marti) din cauza ca restul actiunilor erau blocate de AVAS pentru indeplinirea obligatiilor din contractul de privatizare.

Brokerii de la Bursa nu au inteles insa de ce CNVM a luat decizia blocarii actiunilor Nova Trade de abia marti-seara, dupa realizarea tranzactiei, din moment ce litigiul privind majorarea de capital exista de inca din 2003.Astra, care a fost infiintata in 1991 prin divizarea fostei companii de asigurari de stat ADAS (impreuna cu Asirom), a fost cumparata de Nova Trade in urma unei licitatii controversate facute de catre Fondul Proprietatii de Stat in 2000. Nova Trade a castigat compania in justitie, la doi ani de la licitatie. Compania este pe locul patru pe piata asigurarilor generale, dupa Allianz-Tiriac, grupul WienerStaedtische (care include Omniasig, Unita si Agras) si Asirom, cu o cota de piata estimata la circa 7% in 2004. Atuul major al companiei il reprezinta reteaua de sucursale si agentii, bine instalata in toata tara,

Astra a avut prime brute subscrise de 48 milioane de euro anul trecut si un profit net de 111.000 de euro. Uniqa a subscris anul trecut prime brute in valoare de circa 3,6 mld. euro si a avut un profit net in jur de 120 mil. euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO