Profesii

Polonia: economia este afectată de limitarea drepturilor muncitorilor ucraineni

Polonia: economia este afectată de limitarea drepturilor...

Autor: Catalina Apostoiu

04.03.2020, 00:05 143

♦ Ucrainenii care vor să rămână să muncească în Polonia pe pe­rioade mai lungi au în faţă mari dificultăţi de ordin juridic.

Cu o economie în creştere puternică şi o penurie acută de forţă de muncă, Polonia şi-a deschis porţile în faţa muncitorilor ucraineni, dar doar dacă aceştia vin pe termen scurt şi nu cer asigurări sociale, scrie Balkan Insight.

Determinaţi să emigreze din cauza problemelor eco­nomice şi invaziei ruşilor, ucraineni de tot felul şi-au încercat norocul în cea mai apropiată ţară membră a UE.

Datele statistice nu sunt clare. Potrivit experţilor băncii centrale poloneze, aproximativ 1,2 milioane de muncitori ucraineni vin să muncească în Polonia anual. Majoritatea vin să muncească pentru câteva luni. În perioade de vârf însă, experţii spun că numărul ucrainenilor activi în Polonia a atins probabil 2 milioane. Ucrainenii au acceptat poziţia precară din Polonia, ajutând economia acestei ţări să devină una cu unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din UE. Însă, în condiţiile în care ţări vecine, în special Germania, îşi relaxează politicile privind migraţia, mulţi din Polonia încep să se teamă că ucrainenii nu vor mai veni.

Majoritatea muncitorilor ucraineni sosiţi în Polonia în ultimii ani au recurs la o procedură simplificată de imigraţie ce le permite să obţină o viză numai pe baza unei declaraţii de intenţie de angajare din partea unui angajator polonez. Viza permite deţinătorului să muncească 6 luni din 12. Astfel, eco­nomia poloneză poate avea de câştigat, dar statul nu suportă costurile asociate stabilizării situaţiei migranţilor în Polonia.

Muncitorii slab plătiţi se bazează pe procedura sim­plificată, în timp ce permisele de muncă sunt adesea acordate celor înalt calificaţi. Ucrainenii care vor să rămână pe pe­rioade mai lungi au în faţă mari dificultăţi de ordin juridic.

Critici ai guvernului polonez spun că un proiect de politică privind migraţia realizat anul trecut şi încă neadoptat indică faptul că atitudinea statului polonez este strategică.

Experţii sunt de acord că economia poloneză va avea în continuare nevoie de muncitori ucraineni într-o ţară ai cărei cetăţeni emigrează către vest şi a cărei populaţie este în curs de îmbătrânire. Ministerul polonez al afacerilor interne estimează că până în 2030 angajatorii vor avea probleme în a ocupa una din cinci poziţii.

Experţii băncii centrale estimează că până la o pătrime din ucrainenii din Polonia s-ar putea îndrepta către Germania.

Cei care vor rămîne în Polonia vor fi probabil cei pentru care abordarea Poloniei privind migraţia este perfectă: cei apropiaţi de graniţă, care nu şi-au dorit niciodată să-şi părăsească căminele. Pentru ceilalţi, Polonia ar trebui poate să înceapă să lanseze măsuri de retenţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO