Profesii

Statul ar putea încasa 20 mil. euro pe an la fiecare 10.000 de locuri de muncă nou create prin modificarea Codului Muncii

Autor: Adelina Mihai

07.12.2010, 13:30 18

Luând în considerarea valoarea salariului mediu pe economie(1.800 de lei), bugetul de stat s-ar putea supliementa anual cucâte 84 mil. lei (20 mil. euro) pentru fiecare 10.000 de locuri demuncă nou create, este de părere Shachar Shaine, preşedintelegrupului de lucru pentru legislaţia muncii din cadrul ConsiliuluiInvestitorilor Străini (CIS).

"Calculele noastre arată că o legislaţie mai flexibilă a munciis-ar putea crea 90.000 de noi locuri de muncă pe termen scurt.România are 4,2 milioane de angajaţi cu forme legale şi, potrivitunor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucrează fărăcontract. Rata angajaţilor cu forme legale comparativ cu cele peste10 milioane de persoane care reprezintă populaţia activă este preamică", a spus Shaine, în cadrul unei conferinţe organizate de CISpe tema unor propuneri ale organizaţiei privind modificarealegislaţiei muncii.

Consiliul Investitorilor Străini, care reuneşte peste 100 dintrecele mai puternice companii private, a pus în urmă cu o lună pemasa Guvernului un set de măsuri pentru scoaterea economiei dinrecesiune după doi ani de criză. Săptămâna trecută un proiect demodificare a Codului Muncii a fost trimis de CIS către ministerulMuncii, care l-a transmis reprezentanţilor sindicatelor. Cele maiimportante modificări propuse de investitorii străini vizeazăeliminarea birocraţiei din procesul de concediere, posibilitateaprelungirii contractelor pentru forţa de muncă temporară şiposibilitatea reducerii programului de lucru concomitent cureducerea salariiilor pentru perioadele în care producţiascade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO