Proprietăţi

Aderarea la UE: investitii imobiliare mai multe, dar mai putin rentabile

10.11.2004, 00:00 40

Aderarea Romaniei la structurile Uniunii Europene presupune alinierea tuturor costurilor la nivelul vestic. In conditiile in care piata imobiliara incepe sa se maturizeze, iar investitiile de portofoliu iau locul celor speculative, randamentul pe care il ofera investitiile in imobiliare va scadea, insa acestea vor deveni mai sigure.
"Au trecut anii in care cumpararea unui imobil si inchirierea ulterioara permitea recuperarea investitiei in 3-5 ani", a afirmat Mihaela Oroian, director al departamenului rezidential in cadrul companiei imobiliare Neocasa. Cel mai mare rendament il ofera, in opinia oficialului Neocasa, constructia imobilelor rezidentiale urmata de vanzarea lor.
Incepand cu anul 2002, pe piata s-a resimtit o scadere a termenului de recuperare al investitiilor in birouri. Daca acum doi ani imobilele de birouri clasa A aduceau un randament mediu de pana la 16%, in prezent acesta a scazut la 11-13%, potrivit datelor furnizate de Mihai Ghircoia, seful departamentului de birouri al companiei CB Richard Ellis.
Rata de capitalizare a investitiilor in segmentul rezidential este de aproximativ 14-15%, conform lui Alexandru Petrescu, Managing Partner in cadrul companiei Esop. Apropierea de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana produce o crestere constanta a tuturor costurilor, fapt ce se resimte si in domeniul constructiilor si al investitiilor imobiliare. In momentul integrarii, proprietatile care vor indeplini standardele occidentale (locatie buna, compartimentare: zona de zi si zona de noapte, garaj sau loc de parcare privat) vor cunoaste o apreciere considerabila, in timp ce imobilele care nu se vor incadra in standardele chiriasilor, care de obicei sunt companii multinationale, isi vor pierde din valoare.
Analistii spun ca pe masura ce timpul trece si Romania se apropie de intrarea in Uniunea Europeana, piata se maturizeaza, ceeea ce inseamna o rentabilitate a investitiilor imobiliare mai scazuta, insa o siguranta mai mare a acestora.
"Piata imobiliara romaneasca va evolua in urmatorii ani, si se va apropia de cea din Polonia, spre exemplu, unde randamentul investitiilor imobiliare variaza intre 8 si 9 la suta", apreciaza Johan Rogiers, director general al biroului local al dezvoltatorului belgian Liebrecht & wooD. Compania tocmai a vandut luna trecuta pentru 20 de milioane de euro proiectul Militari Shopping Center, catre compania austriaca Meinl European Land Limited.
Randamentul anual oferit de proiect este de aproximativ 11%, potrivit reprezentantilor companiei care a achizitionat centrul comercial, ceea ce inseamna ca investitia va fi recuperata in aproximativ 9 ani. Liebrecht & Wood a inceput constructia proiectului Militari Shopping Center in primavara anului trecut, pe un teren de 200.000 de metri patrati, la 500 de metri de intrarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti, langa magazinul Metro.
Fluctuatia indicatorului de randament al investitiilor imobiliare nu va fi spectaculoasa, dar tendinta generala va fi de scadere, pe masura reducerii simtitoare a factorilor de risc legat de investitiile in imobiliare si de procesul de maturizare al pietei romanesti, este de parere Oroian.
Totodata, preturile de vanzare ale imobilelor isi vor continua ascensiunea deja vizibila, proportional cu cresterea costurilor. Cu toate acestea, nivelul chiriilor va inregistra o tendinta de usoara scadere, datorata competitiei in crestere de pe piata si cladirilor care vor fi livrate de developeri, dar si de investitorii clasici.
"Din punctul de vedere al chiriilor pentru spatiile de birouri, nu vor urma miscari spectaculoase, mai ales daca avem in vedere experienta tarilor central si est-europene care au trecut deja prin acest proces", a afirmat reprezentanul CBRE. Aderarea la structurile europene va presupune, cu siguranta, si alinierea normelor legislative din domeniu, fapr care va influenta intr-o masura considerabila cultura afacerilor imobiliare din Romania.
Cele mai rentabile investitii imobiliare la momentul de fata sunt, in opinia reprezentantului Neocasa, terenurile, nu numai in zona de nord a Capitalei, dar si in restul zonelor periferice, apropiate de paduri sau lacuri, si in suprafete mari. Deasemenea, investitiile in apartamentele din zonele centrale si din constructii relativ noi, care sa corespunda standardelor societatilor de asigurare ofera un randament peste nivelul celorlalte segmente imobliare.
alexandru.cerchez@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO