Proprietăţi

Terenurile vor aduce un castig mediu de 80% in acest an

13.10.2005, 20:32 16

Preturile terenurilor din Bucuresti vor inregistra un ritm mediu de crestere de aproximativ 80% in acest an, potrivit unor estimari ale companiei imobiliare ImoInvest, care face parte din grupul Imofinance.

Grupul Imofinance cuprinde societatile ImoInvest, responsabila de investitii prin achizitii si constructii imobiliare, si ImoCredit, specializata pe partea de sustinere financiara. In prezent, cele doua companii au un capital social de peste cinci milioane de euro.

Conform unui studiu al ImoInvest, cele mai scumpe terenuri din Capitala se regasesc in zona centrala si rezidentiala de nord, cu preturi maxime previzionate de 2.500 euro/metrul patrat la sfarsitul acestui an. Preturile minime ale terenurilor in aceasta zona se situeaza in jurul valorii de 700 euro/mp.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, terenurile din aceasta zona se vor scumpi cu peste 80% la sfarsitul anului curent. Terenurile situate in zona de sud a Bucurestiului, in apropierea soselei de centura, au cel mai scazut pret, respectiv intre 20 si 50 euro/mp. Comparativ cu anul trecut, pretul terenurilor din zona a crescut cu peste 100%.

"Cresterea preturilor terenurilor a inceput sa se resimta in anii 2001-2002, cand developerii din Europa Centrala si de Est si-au indreptat atentia catre potentialul pietei imobiliare din Romania. O contributie semnificativa a avut-o si introducerea legii creditului ipotecar, in luna ianuarie a anului 2003", a declarat Cristian Antonescu, director general al companiei ImoInvest.

Cea mai redusa crestere a pretului la terenuri in Bucuresti se va inregistra in zona Lacului Plumbuita si in zona Tei, de la 110-250 la 150-450 euro/metrul patrat, conform ImoInvest.

"Incepand cu 2003 pana in 2004 preturile apartamentelor au crescut si de 3-4 ori, dupa care clientii au inceput sa se intrebe daca pot cumpara si case cu bugete relativ similare. Drept urmare, cresterea preturilor s-a translatat pe segmentul terenurilor", a explicat Antonescu.

Compania ImoInvest va investi 8 milioane de euro pentru constructia unui imobil cu 132 de apartamente in municipiul Cluj, proiectul urmand sa fie finalizat in 2006.

In prima jumatate a anului, preturile terenurilor au crescut diferentiat, in unele zone chiar cu pana la 50%, in functie de locatie, arata si un studiu al pietei imobiliare al companiei Colliers.

Preturile terenurilor care se preteaza dezvoltarilor rezidentiale sunt de aproximativ 1.600-1.800 euro/metrul patrat in zona de nord a Bucurestiului. Terenurile care au destinatie finala dezvoltarea de proiecte de birouri au preturi cuprinse intre 1.600 euro/metrul patrat in zona Arcului de Triumf, ajungand chiar la 2.500 euro/metrul patrat in Piata Victoriei, mai spune Colliers.

"Incepand cu anul 2003, concomitent cu cresterea cererii pentru suprafetele mai mici de terenuri, a aparut categoria investitorilor care cumparau suprafete mari pe care le parcelau dupa care le vindeau la un pret chiar si de doua ori mai mare, in cateva luni", mai spune directorul ImoInvest.

Potrivit acestuia, o alta cauza a cresterii pretului terenurilor a fost campania derulata in mass-media incepand cu anul 2003, care a dus la o informare mai buna a proprietarilor asupra tendintelor din piata imobiliara.

"O situatie similara s-a resimtit si pe pietele din Ungaria si Slovacia, inainte de momentul aderarii la Uniunea Europeana. Singura deosebire este ca pe aceste piete boom-ul a durat cateva luni, in Romania resimtindu-se pe o perioada mult mai indelungata. In unele zone ale Bucurestiului s-a ajuns chiar la o saturatie a pietei, in aceste zone preturile urmand sa scada in perioada urmatoare", a mai sustinut Antonescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO