ZF 24

Adrian Vasilescu: Capcana aritmeticii in majorarea TVA-ului

Adrian Vasilescu: Capcana aritmeticii in majorarea TVA-ului
29.06.2010, 20:48 16

Majorarea TVA la 24 la sută a determinat multe voci din piaţaafacerilor să vorbească despre o creştere a inflaţiei la 10-12 lasută. Teoretic e posibil. Dar nu e deloc obligatoriu ca acestscenariu să fie transpus "mot-a-mot" în practică.

Într-adevăr, în plan teoretic ar putea fi două momente în caresă vedem producându-se efecte asupra inflaţiei. În primul moment,scumpirea mărfurilor cu 5 la sută ar duce la o creştere apreţurilor tot cu 5 la sută. Apoi, în al doilea moment, ar puteainterveni majorarea preţurilor cu încă două procente din cauzapanicii, a lăcomiei comercianţilor şi a unor decizii pripite. Maimult, un contabil care nu trece mai sus de aritmetică poate săafirme că problema se rezumă la transpunerea majorării TVA într-ocreştere a preţurilor cu tot atâtea procente.

În practică, lucrurile sunt însă mult mai complicate. Bunăoară,firmele au direcţii de specialitate, plătesc experţi în management,în analize financiare, în analize de risc şi ar fi nefiresc să cadăîn capcana unor simple operaţiuni de adunare. Dacă toate acestecompanii ar face un pas înainte, trecând de la aritmetică lamatematici superioare, ar vedea că sunt multe costuri de redus. Maideparte, magazinele se vor vedea şi ele obligate să numere de zeceori: adică să măsoare de nouă ori şi să decidă abia a zecea oară,ţinând seama de puterea de cumpărare a consumatorilor. Fiindcă atâtcreşterea TVA, cât şi reducerea cu 25 la sută a salariilorbugetarilor vor determina o scădere a cererii de consum. Iar ocreştere explozivă a inflţiei când cererea de consum scade nu preas-a văzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO