ZF 24

Cazanciuc promite un cod al insolvenţei în vară şi tribunal comercial din toamnă

Robert Cazanciuc a anunţat la emisiunea După 20 de ani de la Pro TV înfiinţarea unui tribunal comercial în Bucureşti pentru soluţionarea litigiilor din mediul de afaceri

Robert Cazanciuc a anunţat la emisiunea După 20 de ani de la Pro TV înfiinţarea unui tribunal comercial în Bucureşti pentru soluţionarea litigiilor din mediul de afaceri

Autor: Mediafax

19.05.2013, 21:00 556

Ministrul justiţiei Robert Cazanciuc a anunţat duminică la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV că a desemnat un secretar de stat care să coordoneze elaborarea unui cod al insolvenţei, iar un proiect ar urma să ajungă pe masa Guvernului în iulie, dar şi că a ajuns la un acord de principiu cu premierul Ponta pentru înfiinţarea din toamnă a unui tribunal comercial la Bucureşti.

„Eu aş vrea ca în cursul lunii iulie să putem trimite la Guvern un proiect de lege consolidat, un proiect de lege elaborat în consultare cu mediul de afaceri“, a spus ministrul justiţiei.

Întrebat dacă este nevoie de un cod al insolvenţei pentru persoanele fizice, Robert Cazanciuc a răspuns că „este nevoie de un cod al insolvenţei pentru a realiza întotdeauna un echilibru între creditori şi debitori“ şi că nu poate spune dacă va fi elaborat şi un cod pentru persoanele fizice.

Ministrul a anunţat şi că a obţinut undă verde din partea premierului pentru înfiinţarea din toamnă a unui tribunal comercial la Bucureşti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri. „Cred că în momentul de faţă justiţia are o datorie faţă de economie. Are o datorie să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă practică unitară, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri“, a declarat Robert Cazanciuc, precizând că în aceste tribunale comerciale ar urma să lucreze „judecători specializaţi care să înţeleagă foarte bine ce este un mecanism de afaceri“.

Ce a mai spus Robert Cazanciuc la „După 20 de ani“:

  • Retragerea pensiilor magistraţilor corupţi: ministrul justiţiei a anunţat că este în favoarea acestor măsuri pentru magistraţii care sunt condamnaţi ca măsură pentru a preveni încălcarea legii de către judecători şi procurori. „Eu, personal, sunt pentru această formă de sancţionare specială, pentru că, dacă într-o carieră de magistrat, şi aici discutăm de un rol preventiv al legii, alţii ca o greşeală, la un moment dat te poate duce la o asemenea pierdere, cred că eşti de multe ori atent dacă faci sau nu faci ceva care nu este permis.“
  • Confiscarea maşinilor: ministrul a mai spus că măsura confiscării maşinilor pentru săvârşirea unor infracţiuni de către şoferi poate fi discutată. „Cu siguranţă merită o discuţie, iar cei care se urcă băuţi la volan, deci acceptă că pot greşi, merită şi o asemenea sancţiune.“
  • Numirea procurorilor de către CSM: Cazanciuc a declarat şi că agreează ideea ca unele dintre atribuţiile aferente funcţiei pe care o ocupă în procedura de numire a procurorilor la conducerea Ministerului Public să treacă la Consiliul Superior al Magistraturii.

„În afară de discuţii cu procurorii-şefi deja instalaţi, cu CSM şi cu preşedintele în consultare, nu voi avea alte discuţii cu altcineva. În discuţiile preliminare avute cu colegii din CSM s-a pus această problemă, ca o parte din atribuţiile ministrului în momentul de faţă să treacă la CSM, şi nu am nimic împotrivă“.

n Raportul MCV: şeful de la Justiţie a notat că prioritatea numărul unu este obţinerea unui raport bun MCV în luna decembrie apreciind că intrarea României în spaţiul Schengen este o decizie politică ce poate fi încurajată şi de un rapot pozitiv.

„Vom îndeplini angajamentele asumate, dar noi trebuie să construim în acelaşi timp un mecanism de încredere. În acest mecanism de încredere ce trebuie construit cred că voi avea dialoguri cu parlamentarii. Le voi cere să fie parte a unui efort comun pentru a obţine la sfârşitul anului un raport pozitiv.“

n Intrarea în spaţiul Schengen: întrebat despre şansele României de a intra în spaţiul Schengen din martie 2014, Cazanciuc a răspuns că decizia este în acest moment exclusiv politică.

„Evident că orice succes al României şi un raport bun la finalul anului pot contribui la o decizie favorabilă României.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO