ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

30.01.2010, 20:00 29

1. Basescu a promulgat bugetul de stat si bugetulasigurarilor sociale pe 2010. Presedintele Traian Basescua semnat, luni, decretele de promulgare a bugetului de stat si acelui privind asigurarile sociale pe 2010.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 a fostadoptat de Parlament la mijlocul lui ianuarie, cu 192 de voturi"pentru" si 138 de voturi "impotriva". De asemenea, s-a votat sibugetul asigurarilor sociale. Bugetul asigurarilor sociale pe 2010a fost aprobat de Parlament cu 176 de voturi "pentru" si 147"impotriva".

2. FMI si CE hotarasc sa aprobe cele doua transe:Finantele si BNR primesc 3,3 mld. euro. Romania va primipana in martie 3,3 mld. de euro de la FMI si Comisia Europeana, inconditiile in care a indeplinit majoritatea tintelor negociate cucele doua institutii.

FMI si Comisia Europeana au finalizat a doua si a treia evaluarea acordului intr-o nota optimista, sustinand insa importantacontinuarii reformelor agreate.

Misiunea FMI in Romania va recomanda board-ului de laWashington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze ur matoareledoua transe pentru Romania, de 2,3 mld. euro, banii urmand saajunga pana la finele lunii, potrivit lui Jeffrey Franks, sefulmisiunii de evaluare a acordului.

3. EADS aduce la Brasov o investitie de 100 mil.euro. Premium Aerotec GmbH, parte a concernuluifranco-germano-spaniol EADS (European Aeronautic Defence and SpaceCompany), va semna, in zilele urmatoare, impreuna cu autoritatileromane, un contract de aproximativ 100 mil. euro pentruconstruirea, la Brasov, pe platforma IAR Ghimbav, a unei fabrici decomponente pentru avioanele Airbus, conform declaratiilor facute lamijlocul saptamanii de primarul Brasovului George Scripcaru.

Este vorba despre o investitie greenfield, care ar urma sa intresub incidenta legii offsetului si care va beneficia de un ajutor destat de aproximativ 40 de milioane de euro.

"Investitia va fi una de la zero. Pentru asta trebuie insa aduseunele modificari legislative la legea offsetului, (care se referala contractele strategice si obliga un vanzator de produsestrategice sa reinvesteasca in Romania cel putin 80% din sumaobtinuta prin contract - n. red.), iar acest lucru va fi facut prinordonanta de urgenta", spune George Scripcaru.

4. ANAF ordona trecerea automata la 16% pentrumicrointreprinderi dupa o campanie de trei zile desfasurata deZF. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atrimis joi un ordin catre administratiile financiare prin caretrecerea de la impozitarea pe venit cu 3% pentru microinprinderi laimpozitarea pe profit de 16% se face automat si nu mai trebuiedepusa nicio declaratie la Fisc din partea contribuabililor.

Clarificarea vine dupa saptamani de incertitudini pentrudetinatorii de microintreprinderi si pentru reprezentantiiadministratiilor fiscale.

Unele administratii spuneau ca firmele taxate cu 3% pe venitsunt pasibile de amenda daca nu depun o declaratie de schimbarepana pe 31 ianuarie, ceea ce a bulversat contribuabilii.

Ziarul Financiar a publicat cu trei zile inainte mai multearticole care prezentau situatii concrete in care atatreprezentanti de la administratiile financiare, cat si cei careaveau microintreprinderi nu stiau cu certitudine daca sa maiastepte sau nu pana la depunerea unei declaratii 010, prin care sase faca trecerea de la impozitarea pe venit la cea pe profit. Siunii consultanti fiscali spuneau ca cine nu-si depune cererea panape 31 ianuarie poate primi o amenda de pana la 1.200 de euro.

5. Finantele coboara randamentul la titluri de stat la7,88% pe an. Ministerul Finantelor a plasat integral oemisiune de certificate de Trezorerie cu maturitatea de sase luni,in valoare de un miliard de lei, la un randament mediu de 7,88% pean. Randamentul maxim pe care statul a acceptat sa il plateascainvestitorilor a fost de 7,99% pe an.

6. Philip Morris inchide temporar fabrica din Otopeni cu450 de angajati. Philip Morris, al doilea mare producatorlocal de tigarete, va inchide fabrica din Otopeni pentruaproximativ doua saptamani, cei 450 de angajati din productieurmand sa primeasca in aceasta perioada 75% din salariu.

Compania, care a avut vanzari de 530 mil. euro pe piataromaneasca in 2008, a demarat productia la Otopeni in anul 2001,dupa o investitie de 100 de milioane de dolari.

Conform estimarilor companiei, in prezent 1 din 4 pachete detigari este vandut in mod ilicit, iar pentru acestea statul romannu primeste nici un fel de taxa.

7. APIA atentioneaza: 2010 in auto ar putea fi mai prostdecat dezastrul din 2009 daca nu se iau masuri derelansare. Piata auto din Romania ar putea inregistra anulacesta o evolutie mai slaba decat anul trecut - cunoscut ca undezastru in industrie, cu scaderi de peste 50% - daca nu se iaumasuri de sustinere a sectorului, a declarat Ernest Popovici,directorul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilorde Automobile din Romania (APIA). Printre masurile indicate dereprezentantii industriei se numara reluarea programului Rabla dela 15 februarie si relnsarea creditarii.

8. Dupa ce i-a anuntat moartea, vicepresedintele Daciavorbeste despre noul Logan. Dacia este pregatita pentruproductia masinilor de clasa mica, in conditiile in care tendintelepietei se indreapta spre acest segment, iar noul Logan va veni cuanumite "surprize", a declarat joi vicepresedintele Dacia,Constantin Stroe.

"La innoirea gamei Logan vom veni cu noi surprize", a precizatreprezentantul Dacia.

El a adaugat ca in prima luna a acestui an Dacia a livrat laexport 22.000 de masini. In ceea ce priveste primul SUV al uzineide la Mioveni, Streo estimeaza ca Duster va detine circa 20% dinproductie in 2010.

"Toata lumea vorbeste de Logan. Frumos, dar Logan are o viatascurta. Dacia este perena, Logan este schimbabil. Urmeaza ceva dupaLogan, caruia i se va termina viata probabil in cativa ani. O altafamilie. Aici sta forta constructorului", spunea Stroe inseptembrie 2009, la lansarea cartii "Renault si Dacia de 10 aniimpreuna".

9. Guvernul aloca garantii guvernamentale de 1,25miliarde euro pentru "Prima Casa". Guvernul poate aloca inacest an pana la 1,25 mld. euro pentru continuarea programului"Prima casa" prin garantarea creditelor pentru locuinte, insaprobabil ca in acest plafon vor fi incluse si alte scheme degarantare.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu (desen) considera caschemele de garantare reprezinta principala solutie de incurajare acreditarii.?FMI a acceptat ca o suma suplimentara de circa unmiliard de euro sa fie rezervata pentru acordarea de garantiiproiectelor de investitii finantate din bani de la UE, BEI sauBERD.

Finantele urmeaza sa elaboreze o noua grila de selectie aproiectelor.?Pentru anul trecut, Guvernul a avut la dispozitie unplafon de garantare de 7,7 mld. lei (1,83 mld. euro), din care nu afolosit mai putin de o treime, FMI fiind de acord ca restul sa fiereportat pentru 2010.

10. Apple prezinta prima sa tableta sub numeleiPad. Apple a lansat miercuri tableta iPad, dupa aproapeun an de zvonuri privitoare la capabilitatile pe care cei de laApple le pot promite.

iPad va avea nevoie de cel putin un an pana sa devina un produsde masa, foarte bine vandut, in conditiile in care consumatoriiasteapta ca pretul sau sa scada sub 499 de dolari, cat costa inprezent.

"Trebuie sa coste 300 - 400 de dolari", este de parere GeneMunsted, analist la compania Piper Jaffray.

Apple va incepe sa vanda noul gadget din martie la preturicuprinse intre 499 si 699 de dolari, care le va permiteutilizatorilor sa se conecteze la net prin Wi-Fi. Alte trei modelecare vor avea conexiune 3G de la AT&T vor fi puse in vanzare inaprilie la preturi intre 629 si 829 de dolari.

Munster a estimat ca Apple va vinde in acest an intre 3 si 4milioane de iPad-uri si 8 milioane in 2011, fapt ce va aducecompaniei venituri in plus de 4,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO