ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

30.11.2009, 19:54 15

1. Mediul de afaceri continua sa fie pesimist:constructiile si industria vor scadea innoiembrie-ianuarie. Activitatea din comertul cu amanuntul,servicii, constructii si industria prelucratoare va scadea inintervalul noiembrie 2009 - ianuarie 2010, potrivit opinieimajoritatii managerilor intervievati de Institutul National deStatistica.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2009,managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentruurmatoarele trei luni, o scadere atat a volumului productiei (soldconjunctural -16%), cat si a numarului de salariati, soldulconjunctural fiind de -19% pe total industrie prelucratoare (-25%la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste), searata intr-un comunicat al INS.

Activitatea de constructii va inregistra, in noiembrie2009-ianuarie 2010, un declin accentuat atat al volumuluiproductiei (sold conjunctural -49%), cat si al stocului decontracte si comenzi (sold conjunctural -47%).

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, aceasta activitate vainregistra o scadere moderata in urmatoarele trei luni (soldconjunctural -9%), tendinta ce se va manifesta la nivelul volumuluicomenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor demarfuri (sold conjunctural -6%) si a numarului de salariati dinacest sector (sold conjunctural -14%).

2. Iohannis, Geoana si Antonescu se intalnesc pentrudiscutarea formarii noului guvern. Klaus Iohannis,candidatul la presedintie Mircea Geoana si Crin Antonescu audiscutat la Senat asupra principiilor de guvernare, ineventualitatea alegerii lui Geoana ca presedinte al Romaniei.

Victor Ponta a declarat ca discutiile se vor referi in principalla perioada urmatoare de campanie.

"In mod sigur Klaus Iohannis poate sa inceapa deja sa segandeasca la principiile programului de guvernare. Nu portofolii,nu nume, pentru ca ar fi prematur si absurd sa vorbim despre asaceva", a spus Ponta, explicand ca principiile stabilite saptamanatrecuta de PSD si PNL sunt "niste principii generale de la care sepoate merge mai departe, in profunzime, la ceea ce inseamna actulde guvernare".

3. EADS, cel mai mare producator de avioane si armamentdin Europa, vrea o fabrica in Romania, atras de costurilereduse. Gigantul aeronautic european EADS vrea o fabricain Romania, atras de avantajele costurilor reduse din Europa deEst, scrie Financial Times Deutschland (FTD) in editia de luni,citata de Reuters, scrie Mediafax.

Compania Premium Aerotec, divizie a EADS, vrea sa produca inRomania componente din metal si laminate pentru aeronave Airbus,potrivit FTD, care citeaza un buletin de stiri intern din grupulEADS.

4. 30 din cele mai mari banci si companii de asigurari,prezente si in Romania, pe lista neagra privind posibilitatea derisc sistemic. 30 din cele mai mari institutii financiaredin lume se afla pe lista autoritatilor pentru un proiect desupraveghere transfrontaliera a operatiunilor care vizeazaprevenirea unei noi crize financiare.

Lista include sase companii de asigurari, Axa, Aegon, Allianz,Aviva, Zurich si Swiss Re, alaturi de 24 de banci din mareaBritanie, Europa, America de Nord si Japonia, potrivit publicatieibritanice.

Lista, care nu este inca publica, cuprinde grupurile GoldmanSachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America MerrillLynch si Citigroup din Statele Unite, Royal Bank of Canada, bancileHSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered dinMarea Britanie, UBS si Credit Suisse din Elvetia, Societe Generalesi BNP Paribas din Franta, Santander si BBVA - Spania, Mizuho,Sumitomo Mitsui, Nomura si Mitsubishi UFJ din Japonia, UniCredit siBanca Intesa - Italia, Deutsche Bank din Germania si ING, dinOlanda.

Multe dintre aceste companii sunt active si pe piata romaneasca,cele mai notabile prezente fiind Societe Generale, actionarulmajoritar al BRD, UniCredit, ING, Allianz si Aviva.

5. Guvernul din Dubai nu garanteaza datoriile de 60 mld.dolari ale companiei care ar putea declansa criza in Golf:"creditorii sa-si asume o parte din responsabilitate".Guvernul emiratului arab Dubai a anuntat luni ca nu va garantadatoriile de 59 de miliarde de dolari ale dezvoltatorului imobiliarpe care il detine, Dubai World, compania fiind nevoita sa rezolverestructurarea creantelor direct cu creditorii.

Seful Finantelor din Dubai, Abdulrahman Al Saleh, a spus luni ca"firma a obtinut finantare pe baza unui calendar al proiectelor sinu a garantiilor guvernamentale. Creditorii ar trebui sa-si asume oparte din responsabilitate".

Principalele burse din lume au fost luate prin surprinderesaptamana trecuta, dupa ce autoritatile din Dubai au anuntat caprincipalul dezvoltator imobiliar al tarii va cere o amanare acalendarului de plata a unor datorii cu circa 6 luni, pana in mai.Asia a consemnat cel mai mare declin din ultimii trei ani, in urmaanuntului, in timp ce Europa a inregistrat cel mai slab parcurs dinaprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO